IVANEC U 2020. asfalt na novih šest kilometara nerazvrstanih cesta Foto: B. Težak

IVANEC U 2020. asfalt na novih šest kilometara nerazvrstanih cesta

Varaždinske vijesti | 10.1.2020. u 17:50h | Objavljeno u Našim krajem

Polaganjem asfalta na zadnje cestovne dionice u mjesnim odborima Cerje Tužno i Ivanečka Željeznica i uređenjem kontaktnih površina, Grad Ivanec je potkraj prosinca kraju uspješno priveo kompletan predviđen program modernizacije nerazvrstanih cesta za 2019. godinu. Podsjećamo, u Ivancu se modernizacijski planovi odvijaju temeljem čvrsto definiranog petogodišnjeg programa, na temelju prioriteta koji je Grad definirao u suradnji sa svih 30 mjesnih odbora svoga kraja i to na način da se točno zna kad je koja prometnica na redu za asfaltiranje.

Nakon što je asfalt položen na dva odvojka u Ivanečkoj Željeznici (odvojak Hranić i odvojak Benkus, ukupne duljine oko 300 metara), asfaltirano je i 800 metara nerazvrstanih dionica u Cerju Tužnom (NC Marof i mali odvojak u istočnom dijelu naselja). Prethodno je dovršeno i postavljanje potpornog zida u Frankopanskoj ulici.

Ovim radovima zaokruženi su svi planirani radovi tijekom kojih je asfalt položen na 5,5 kilometara nerazvrstanih cesta širom administrativnog gradskog područja. Radovi su stajali 3,1 milijuna kuna, investitor je bio Grad Ivanec, a asfaltiranje dionica je svotom od 391.000 kuna poduprlo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Sve naručene radove izvela je tvrtka PZC Varaždin.

Modernizirane su nerazvrstane ceste i odvojci na području mjesnih odbora Horvatsko, Jerovec Gornji, Prigorec, Gačice, Margečan, Lukavec, Radovan (Pece), Stažnjevec, Ivanečki Vrhovec, Ribić Breg, Ivanečka Željeznica i Cerje Tužno. Također, u sklopu ovog programa rekonstruiran je dio ivanečke Ulice Ljudevita Gaja te je položen asfalt na 500 metara Ul. Antuna Mihanovića u Ivancu.

Gradske službe već obavljaju pripreme za raspisivanje postupaka javne nabave za modernizacijski program 2020. Ovogodišnjim programom predviđeno je asfaltiranje gotovo 6 kilometara nerazvrstanih cesta u mjesnim odborima Ivanec, Jerovec, Kaniža, Osečka, Lovrečan, Bedenec, Seljanec, Gečkovec, Margečan i Prigorec, a ulaganja su planirana u visini od 3,14 milijuna kuna.

Kad je riječ o izgradnji i rekonstrukciji prometnih površina u ovoj godini, ovoj svoti treba dodati još daljnjih 4,58 milijuna kuna predviđenih za rekonstrukciju ivanečke Kumičićeve ulice, za pripremne radove na gradnji novog parkirališta na gradskom groblju Ivanec, za gradnju nogostupa u Novoj ulici, zatim, za izradu projekata uređenja Cesarčeve, produžetka Kolodvorske i Hrgove ulice u Ivancu te proširenje ceste u Ivanečkom Vrhovcu kao i za gradnju autobusnih stajališta i sanaciju klizišta uz nerazvrstane ceste.  Time se ukupna sredstva predviđena za modernizaciju prometnica i prometnih površina u Ivancu penju na 7,73 milijuna kuna.

S obzirom na neka nova oštećenja kod zadnje saniranog klizišta u Salinovcu, očito je da je tlo i dalje nestabilno, pa će ovo klizište i dalje biti pod pojačanim monitoriranjem

Asfaltiranjem nerazvrstane ceste Salinovec-Šatornjak, koju je u duljini od stotinjak metara teško oštetilo klizište koje se aktiviralo za velikih kiša i bujica 2017. godine, nedavno su završeni radovi na sanaciji najvećeg klizišta na gradskom području Ivanca. Uz cestu, ovo klizište je tada zahvatilo i veliku površinu iznad i ispod ove ceste (vinograde, poljoprivredne usjeve), uključujući i prilazni put prema Severinima.

Nakon radova na izradi kamene potporne konstrukcije i drenažnog sustava, koji su se na cijeloj kliznoj plohi izvodili nekoliko mjeseci, sanacijski radovi kraju su privedeni asfaltiranjem spomenute prometnice. Radove je obišao i gradonačelnik Milorad Batinić te s predstavnicima gradskih službi te s predstavnikom izvođača razgovarao o načinu i opsegu izvršenih radova te o završnim zahvatima na uređenju kontaktnih površina.

Kako je rečeno, oni će se obaviti u proljeće, a tada će se i okolne poljoprivredne površine vratiti u prvobitno stanje, kako bi ih vlasnici i dalje mogli obrađivati. S obzirom na to da je tlo još uvijek nestabilno i da su uočena neka nova oštećenja, klizište će se i dalje pojačano monitorirati. Inače, Grad je izvođenje radova dodijelio tvrtki ENIGMA iz Lepoglave, a vrijednost sanacije iznosi 1,2 milijuna kuna.

Ovom sanacijom Grad je ujedno uspješno završio s programom sanacije klizišta na nerazvrstanim cestama za 2019. godinu, „teškim“ gotovo 2,1 milijuna kuna. Radove su s 1,1 milijuna kuna poduprle Hrvatske vode. U sklopu toga programa sanirana su tri klizišta – uz ovo u Salinovcu, još i klizišta u Cvjetnoj ulici u Margečanu te u zaselku Kuštri u Gačicama.

Na području grada Ivanca preostaje sanacija još pet klizišta i to u Prigorcu, Knapiću, Pecama (Šalamoni) i Vuglovcu. Troškovi njihove sanacije procjenjuju se na 3 milijuna kuna. Za četiri od njih Grad je već izradio projektnu dokumentaciju, dok je izrada projekata za Vuglovec u završnoj fazi. Grad će projekte sanacije ovih klizišta prijaviti na natječaj Hrvatskih voda, a nastavak sanacijskih radova kreće ove godine.

 

Označeno u
Galerija slika