Međimurje: HDZ-ov Horvat optužuje HNS-ovog župana Posavca Foto: VV arhiva

Međimurje: HDZ-ov Horvat optužuje HNS-ovog župana Posavca

VV/Međimurje.hr | 11.12.2015. u 11:57h | Objavljeno u Aktualno

Jučerašnju sjednicu Skupštine Međimurske županije obilježio je istup vijećnika HDZ-a ujedno i predsjednika međimurske organizacije te stranke Darka Horvata koji se osvrnuo na nedavnu izjavu župana Matija Posavca (HNS) „da će prije tražiti odcjepljenje nego dopustiti da Međimurje izgubi status županije“, piše Medjimurje.hr.

- Zakone donosi hrvatski Sabor. Ovom izjavom, što je žalosno, župan se postavio iznad Sabora i poslao poruku da se zakoni mogu poštivati selektivno. To je protudržavno i protunarodno djelovanje, a pitam se i ne bi li zbog te izjave posla moglo imati i Državno odvjetništvo zbog elemenata kaznenog djela iz članka 340. Kaznenog zakona koji govori tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske,kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina. Župan nije svjestan težine svojih riječi i takve su izjave opasne, kazao je Horvat, a potom „okrznuo“ i predsjednika Skupštine te čelnika međimurskog SDP-a Mladena Novaka: Očekivao sam da će predsjednik Skupštine, ali i koalicija „Hrvatska raste“ biti senzibilniji na takve izjave - zaključio je Horvat pa potom s koalicijskim partnerima napustio sjednicu.

- Ovo je politička predstava kakve u Skupštini vjerojatno nije bilo 20 godina. Radi se zapravo o bježanju od odgovornosti u trenutku dok se donosi proračun. Nadalje, upravo politička opcija koju zagovara Darko Horvat usadila je svijest o Hrvatskoj od Jadrana do Drave. Zbog toga Međimurci imaju blagi kompleks često se pitajući „jesmo li nešto drugačiji od drugih“. No, mi cijelo vrijeme govorimo o našim posebnostima, a one su i formalno istaknute nakon što smo svi prihvatili deklaraciju Međimurskog demokratskog saveza o jedinstvenosti Međimurja - replicirao je prozvani župan Posavec.