Mihalić: HDZ ima veliku priliku pobijediti i u Varaždinu i u Varaždinskoj županiji

vv | 21.2.2017. u 05:33h | Objavljeno u Aktualno

-Mi utemeljitelji HDZ-a, dajemo podršku Damiru Habijanu koju će imati tako dugo dok će raditi u interesu grada i Hrvatske, naglasio je tijekom proslave 27. godišnjice varaždinskog HDZ-a Anđelko Mihalić,  predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ Varaždinske županije,  dodajući da vjeruje u pobjedu i općinama te drugim gradovima, ukoliko će biti sloge unutar stranke.  

HDZ, prema Mihaliću, ima danas veliku priliku pobijediti na izborima i u Varaždinu i u Varaždinskoj županiji, ukoliko bude jedinstva kakvo je bilo tijekom domovinskog rata. Tog vremena prisjetio se u emotivnom govoru, a nakon što je odustao od pripremljenog govora ponukan skladbom „Rane devedesete“.

-Ovih 27 godina nije bilo uzaludno. Tijekom tih godina dogodile su se velike stvari, pa i najveće u novijoj povijesti Hrvatske. U Varaždinu je osnivanje stranke bilo u HNK. Imao sam sreće da s gospodom koja su s nama u prvom redu, ali i mnogima od vas ovdje, biti na tom skupu i biti izabran u tadašnji Općinski odbor HDZ-a bivše varaždinske općine.  Vjerujte, osjećao sam se tada kao da sam izabran za predsjednika Amerike,  a i svi drugi bili su isto sretni i jako ponosni da smo davali sve svoje vrijeme jer smo osjećali ono što nam dolazi, rekao je Mihalić napominjući da na to vrijeme treba podsjećati, osobito mlađe generacije, da se ne bi događalo nešto što se prošli tjedan dogodilo u Varaždinu.

U to vrijeme, kako je napomenuo, HDZ se sastajao i u parkovima jer nije uvijek bio kod svih dobrodošao, ali to nije bila prepreka da stranka pobijedi na  prvim izborima kako u Hrvatskoj, tako i Varaždinu.

-Međutim, nismo se dugo mogli veseliti jer su ubrzo počele prijetnje. U Varaždinu od strane JNA i njezinih pripadnika među kojima je bio i polunormalnog zapovjednika Jevrema Cokića.  Nije to bilo lako vrijeme. Bili smo pod prismotrom, pa smo morali raditi u ilegali. Vrlo brzo smo shvatili da nećemo moći u miru obnašati vlast, odnosno provesti razjedinjenje Jugoslavije te da ćemo se morati oduprijeti JNA, ukazao je Mihalić.

Upravo zbog nadolazeće prijetnje, kako je dodao, počelo se s naoružavanjem pod vodstvom varaždinskog Kriznog štaba na čelu s predsjednicima Stjepanom Adanićem, a zatim Čedomilom Cesarcem.

-Varaždin je odigrao veliku ulogu u domovinskom ratu, ali o tome se ne zna dovoljno na nacionalnoj razini. Vjerujte mi da nije bilo pobjede u Varaždinu ne znam kako bi se dalje odvijale prilike na bojištima diljem Hrvatske. Prošli tjedan novinar nas je pitao kako to da se general JNA Trifunović povukao iz Varaždina skupa s vojnicima, ostavljajući oružje, ako mi nismo imali oružje. No, itekako smo ga imali. Nekoliko dana prije toga zauzeli smo Bajnšćinu, jedno od najvećih skladište JNA u kojem je bilo tisuću šlepera oružja i streljiva kojeg smo izvukli za svega tri dana, a da to u Varaždinu nisu znali. I kada im je Cesarec tijekom pregovora otkrio da imamo Bajnšćinu, tek tada se Trifunović predao, a ne zbog toga što bi bio humanist skupa sa zapovjedništvom JNA, kao što tvrdi ekipa koja je došla prošli tjedan  bila u Varaždinu, zanemarujući to što je pet dana granatama tukao po Varaždinu, nanoseći materijalne i ljudske žrtve, i to civila, za što postoji dokumentacija. Tek kada smo dobili značajno oružje,  naravno da su se predali.  Naravno ne da nisu htjeli, nego nisu mogli, a da su mogli, sigurno bi htjeli, ukazao je Mihalić pitajući je li na državnom proračunu još uvijek organizator skupa Documenta.

Varaždin je, kako je naglasio,  odigrao veliku ulogu u ratu i nikada nije bilo upito da će se njegovi najbolji i najveći sinovi tada staviti na čelo obrane grada i Hrvatske, a sada zbog drugih zadaća.

-Gospodine predsjedniče, to su bili izuzetno hrabri ljudi i izuzetni znalci i stoga mi je teško kada se nekih olako odričemo jer se radi o onima koji su se pokazali u najtežim vremenima, a i danas mogu poslužiti i vama i vašoj vladi da možemo dalje graditi prosperitet naše drage domovine, poručio je Mihalić te se založio za što skori odabir kandidata za varaždinskog župana.