Mario Habek: "Izbore koji su iza nas smatram lažiranim, neću priznati njihov legitimitet"

Varaždinske vijesti | 27.6.2018. u 08:04h | Objavljeno u Aktualno

Desetak dana od provedenih unutarstranačkih izbora u SDP-u, na kojima je Barbara Antolić Vupora pobijedila protukandidata za šefa županijskog SDP-a Dubravka Bilića, oglasio se i saborski zastupnik Mario Habek.

On je, podsjetimo, Bilića istaknuo kao svog favorita za predsjednika županijskog SDP-a. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

S obzirom na brojne upite novinara, dužan sam osvrnuti se na protekle unutarstranačke izbore, kao i na trenutno stanje u stranci.

SDP Varaždinske županije dobio je novo vodstvo, neću reći voljom većine, jer bi to značilo da su izbori prošli demokratski i korektno, kako što smo svi u SDP-u i očekivali. Na proteklim unutarstranačkim izborima svjedočili smo duboko kompromitiranom i lažiranom činu. Svoje političke protivnike iz drugih stranaka prozivali smo za namještanje izbora, za kršenje etičkih načela društva, nemoral, za čitav niz loših poteza koje čine i na taj način štete cjelokupnom društvu i državu vuku prema samom dnu, a sada smo mi u SDP-u kompromitirali sami sebe.

Danas se sramim pred tim istim društvom, pred svojim stranačkim kolegama koji su u većini pošteni ljudi, jer smo toliko toga lošeg za što smo optuživali druge, unijeli u naš SDP. Stranka koja se ponosila poštenjem, korektnošću, društvenom odgovornošću, SDP koji je uvijek bio korektiv, koji je bio primjer drugima na političkoj sceni, taj SDP na izborima u Varaždinskoj županiji, ali i drugim dijelovima Hrvatske, dobio je pljusku. Ponižen je i posramljen procesima koji su očito dugo pripremani i dogovarani.

Donošenjem odluke da pravo glasa imaju samo članovi koji ne duguju članarinu, brojnim našim kolegama oduzeto je pravo glasa na izborima, članovima koji su SDP stvarali, oduzeto je pravo odabira i, možda ono najgore, oduzeto im je ono čega je u SDP-u sve manje – motivacija za radom za bolje društvo. Time je u pitanje doveden i legitimitet izbora, ako na njima glasa samo dio članstva, kako možemo reći da je čelna osoba Županijske organizacije izabrana voljom većine? Hoće li plaćena članarina biti uvjet i kad će za sljedeći ciklus izbora trebati stajati na štandovima, razgovarati sa simpatizerima, lijepiti plakate, motivirati građane da nam daju svoj glas? Čisto sumnjam u to, tada ćemo opet moliti naše kolege da odrade posao za stranku bez obzira jesu li ili nisu platili članarinu. Samo ovaj put, nećemo se čuditi kad to, sasvim opravdano, odbiju odraditi.

Izborni proces u nekoliko organizacija bio je izmanipuliran do krajnjih granica. Ipak, ni to ne treba čuditi, ako uzmemo u obzir da je mentor nove predsjednice Miroslav Korenika, bivši predsjednik ŽO SDP-a, nadaleko poznat po kontinuiranom kršenju statuta SDP-a te nanošenju ogromne štete stranci, zbog čega je 2010. jednoglasno izbačen iz stranke. Kroz svoju tadašnju potpredsjednicu, a danas predsjednicu ŽO SDP-a i svoju prijateljicu Barbaru Antolić Vupora, Korenika očito vidi povratak na političku scenu, što je potpuno jasno iz nebrojenih komentara s društvenih mreža, u kojima joj je tijekom čitave kampanje davao podršku i sipao gorčinu po svima koji su 2010. stali iza odluke o njegovom isključenju. Korenika se pokušava dići iz političkog pepela, iako njegovi nastupi više podsjećaju na plakanje djeteta kad mu oduzmete najdražu igračku. Njegov rad u saboru poznat je samo po tome što je na sve moguće naćine pokušao sebi osigurati povećanje putnih troškova za vožnju u Hrvatski sabor.

Izbore koji su iza nas smatram lažiranim, ne priznajem niti ću priznati njihov legitimitet.

Žao mi je što su naši kolege duboko razočarani, povrijeđeni i prevareni. Sve dok to bude moguće, zajedno sa svojim kolegama borit ću se za poštenje u SDP-u, vjerujem da ćemo naći način da zajedno prebrodimo duboku krizu u kojoj se stranka nalazi. Naravno, to potpuno isključuje načine na koje to radi novo vodstvo. Mi ćemo ustrajati na poštenom, transparentnom SDP-u koji radi za dobrobit svojih članova i za sve građane naše zemlje.

Označeno u