Krunoslav Lukačić i sukob interesa: Prihvaćam odgovornost i financijsku kaznu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

- Pokretanje postupka protiv Krunoslava Lukačića vezano uz moguću povredu članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer je u isto vrijeme obnašao dužnost zamjenika načelnika Općine Sračinec i direktora Agencije za razvoj Varaždinske županije, ali i pokretanje više desetaka sličnih postupaka kojim se trenutno bavi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, upućuje na jasnu nelogičnost te u pojedinim točkama loš Zakon o sprječavanju sukoba interesa - komentirao je to zamjenik načelnika Općine Sračinec i nekadašnji direktor Azre, Krunoslav Lukačić, ističući da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa potreban, ali da pojedine njegove odredbe treba mijenjati jer one odvraćaju mnoge mlade, stručne i kvalitetne kadrove od uključivanja u javno djelovanje.

– Mnogi zamjenici načelnika i gradonačelnika, koji svoju dužnost obnašaju volonterski, ili za relativno niske naknade od nekoliko stotina do otprilike 1.500 kuna, a sama njihova funkcija ne nosi nikakve ovlasti i mogućnosti odlučivanja, upravo zbog spornih točaka predmet su razmatranja Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Zamjenici načelnika ili gradonačelnika prema Zakonu ne mogu biti na čelnim mjestima trgovačkih država ili javnih ustanova iako imaju sve potrebne kvalitete i sve tako još godinu dana nakon prestanka dužnosti bez obzira što nemaju pravo na nikakvu naknadu u tome periodu. Zbog ovako lošeg zakonskog rješenja koje genaralizira sve dužnosnike na isti način, kvalitetni kadrovi neće ulaziti u javni prostor i svojim kvalitetama doprinositi razvoju lokalnih zajednica – pojasnio je Lukačić.

Dodao je da je svjestan i negativne percepcije javnosti spram političara, ali vjeruje da će se uključivanjem mladih i neopterećenih u politiku ta percepcija promijeniti te, ako je to potrebno, neka njegov slučaj pokrene raspravu i izmjene loših dijelova Zakona da bi se ovakve nelogičnosti zamijenile novim i kvalitetnijim zakonskim rješenjima, a kako bi se mladi i neopterećeni što više uključili u javni prostor.

– Osobno, prema sadašnjim zakonskim odredbama, prihvaćam odgovornost i financijsku kaznu kakva god da bude. No, apeliram prema udrugama općina, gradova i županija, saborskim zastupnicima, da se iznađu kvalitetnija zakonska rješenja kako bi se Zakon o sprječavanju sukoba interesa popravio nabolje te lišio ovakvih i slični nelogičnosti i manjkavosti – zaključio je Lukačić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.