VIDEO Jenkač u Saboru: Potrebna nam je Konvencija o sigurnosti i zaštiti na sportskim priredbama

LL | 24.9.2020. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Siniša Jenkač, zastupnik iz Varaždinske županije, sudjelovao je u petak u Hrvatskom saboru u raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama, istaknuvši pritom da sa svi zajedno moramo potruditi da sa stvori ugodnije okružje za sve koji žele gledati nogometne utakmice.

Jenkač je uvodno naglasio da Konvencija potrebna i da ujednačava odnosepodiže sigurnost i zaštitu te jamči prijateljsko okruženje na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama kako u Republici Hrvatskoj, tako iu zemljama potpisnicama Konvencije.

Mislim da ovu konvenciju moramo podržati. No zanimljivo je da se i čitava rasprava danas ovdje vodi o nogometu i sama konvencija naglašava nogometne utakmice i druge sportske priredbe. Ja, kao dugogodišnji sportaš, mogu reći da ispada su osim nogometa svi drugi sportovi minorni, beznačajni i da oko njih nema problema i očito da se problemi oko navijanja i navijača pojavljuju samo na nogometnim utakmicama. Zašto je tome tako, bilo je puno govora. Je li zakon o sportu dovoljno rigorozan ili ne, o tome možemo govoriti, ali definitivno bi nešto u tom smjeru trebalo mijenjati, da ne ističemo samo nogomet kao jedan od problematičnih sportova, nego da je sport, nogomet kao i svi ostali sportovi. Inavijačku skupine koje se vežu uz sam nogomet, da ne iskaču od ostalih navijačkih skupina - rekao je Jenkač u Saboru.

Zastupnik je dodao da su navijačke skupine uvijek kroz povijest bile aktualne pa i politički aktivne, a bez politike, bez financiranja iz proračuna, nema sporta.

- Toga moramo biti svjesni. Nema sporta bez financiranja općina i gradova, njihovih sportskih zajednica, bez financiranja Ministarstva sportaMeni bi bilo drago da zajedno s kolegama zastupnicima možemo utjecati, kao što i sama Konvencija govori, da se neometano prisustvuje nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama, da nemamo prigodu gledati huliganstvo i bacanje pirotehničkih sredstava na nogometnim utakmicama i da možemo jednostavno maknuti stigmu s nogometa i nogometnih navijača kao nešto negativno. Nadam se da će ove današnje rasprave, a i svi mi zajedno učiniti sve da u budućnosti to neće biti tako. Kao što i sama Konvencija govori da se udruge navijača, lokalna zajednica, klubovi, vlast, svi zajedno moramo truditi da stvaramo ugodno okruženje svima koji žele gledati nogometne utakmice. Nažalost, često puta to nije tako, često puta to zna biti drugačije i ja se nadam da će i ova konvencija doprinijeti poboljšanju i kvaliteti sportskih događanja, a pogotovo navijanja i smanjenju tenzija na utakmicama - zaključio je Jenkač.