Izbori 2016.: Od ponoći krenuli izborni rokovi Foto: VV arhiva/ilustracija

Izbori 2016.: Od ponoći krenuli izborni rokovi

VV/tportal.hr | 31.7.2016. u 15:55h | Objavljeno u Aktualno

Danas je prvi dan od kojeg nezavisne liste i kandidati mogu početi Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje kandidacijske liste za parlamentarne izbore koji će biti održani u nedjelju, 11. rujna. Za prijavu imaju dva tjedna, odnosno krajnji rok je ponoć 13. kolovoza, a nakon toga DIP ima 48 sati za provjeru i objavu pravovaljanih listi, piše tportal.hr.

Objavom lista počet će službena izborna kampanja, koja će trajati do subote, 10. rujna, kada nastupa predizborna šutnja. Novi saziv Sabora u Hrvatskoj će biti biran u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu i u nedjelju, 10. i 11. rujna.

DIP je donio i objavio na svojoj internetskoj stranici i u Narodnim novinama obvezatne upute o redosljedu izbornih radnji i tijeku rokova, o obrascima za opostupak kandidiranja i o postupku kandidiranja, kao i propise koji se odnose na izbore zastupnika u Hrvatski sabor.

Također, DIP je objavio i obavijest o mjestu i vremenu zaprimanja kandidacijskih lista i kandidatura - one će biti zaprimane u DIP-u od danas, 31. srpnja do 8. kolovoza od 10 do 16 sati, a od utorka, 9. kolovoza do petka 12. kolovoza u zgradi Sabora od 8,30 do 24 sata.

Bit će to deveti parlamentarni izbori od stjecanja državne neovisnosti, a na njima će se birati 151 zastupnika, od toga njih 140 biramo u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj. Dijaspora odnosno hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske biraju tri zastupnika, a pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici, koju čini cijela Hrvatska, biraju osam zastupnika.

HDZ će na izborima nastupiti samostalno uz koaliranje s pojedinim partnerima u nekim izbornim jedinicama, a SDP predvodi Narodnu koaliciju u kojoj su i HNS, HSS te HSU. Most će izaći samostalno na izbore, a nova politička grupacija bit će koalicija Udruge Franak, Živoga zida i stranke Promijenimo Hrvatsku, koju su osnovala tri bivša Mostovca. Zajedno će na izbore izaći i Narodna stranka - Reformisti i stranka Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti, a u koaliciji će biti i stranke ljeviceLaburisti i Orah, a prema najavama, desnu koaliciju planiraju oformiti pravaške stranke.