Ilčić: Smanjiti cijene vrtića smanjenjem ulaganja u infrastrukturu

D.P./Varaždinske vijesti | 18.4.2017. u 09:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ladislav Ilčić, kandidat za gradonačelnika Varaždina predstavio je danas kandidate za svoje zamjenike – Nikolu Šopara, menadžera u IT kompaniji i dosadašnjeg županijskog vijećnika te Krunoslava Bureka, prosvjetnog djelatnika i dosadašnjeg gradskog vijećnika.

Također, predstavio je i dva nova pojačanja Hrasta – doc.dr.sc. Zlatka Stapića i doc.dr.sc. Ivana Malbašića koji iza sebe imaju uspješne karijere sveučilišnih nastavnika na varaždinskom FOI-u.

Ilčić je istaknuo kako je Hrast politička opcija koja nema nikakvih repova te kako nude sveobuhvatan program.

- Iako smo najpoznatiji po demografskok politici, imamo i jak gospodarski program što se vidi i po kandidatima koje imamo - kazao je Ilčić, nakon čega je Nikola Šopar izdvojio je tri ključne točke na području gospodarstva i gradske uprave kojima će se Hrast posvetiti.

To su otvorenost i potpora gospodarstvu, činkovita gradska uprava u službi poduzetnika i građana te iskorištavanje sredstava iz EU fondova.

- Hrastov gospodarski tim će svoj mandat posvetiti gospodarskom razvitku grada, s posebnim naglaskom na IT sektor u kojem vidimo ogromni i nedovoljno iskorišteni potencijal. Upravo zahvaljujući svom iskustvu u sektoru softvera i informatike, mogu i znam, za razliku od ostalih kandidata - kako i čime privući IT kompanije u Varaždin - kazao je Nikola Šopar.

Uz to, istaknuo je kako uspjeh gospodarskog razvitka uvelike ovisi i o učinkovitosti procesa u gradu, koji moraju biti okrenuti poduzetnicima i građanima.

- Moja uža specijalnost su procesi i poslovna izvrsnost u gospodarskom i javnom sektoru. Uvjeren sam da svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći gradu na putu gospodarskog jačanja - kazao je Šopar.

Krunoslav Burek će se, kao zamjenik gradonačelnika svakako više fokusirati na područja u kojima je stručan, a to su prvenstveno odgoj i obrazovanje te društvene djelatnosti.

Istaknuo je važnost usmjerenja gradske politike na ljude, tj. djecu, mlade i obitelji kao temelje zdravog društva.

- Iz dosadašnjih prijedloga svih političkih opcija vidljivo je da jedino Hrast ima jasnu cjelovitu demografsku politiku, za razliku od konkurencije koja, uvidjevši da i oni moraju nešto reći o toj politici, nudi stihijski predizborno populistički pristup. Značajno smanjenje cijene dječjih vrtića, kroz dvije godine besplatna školska kuhinja i veća pomoć školama samo su neke od Hrastovih mjera. Također, Hrast će posebnu pozornost posvetiti većem ulaganju u varaždinske kulturne " proizvode" koji su se pokazali konkurentnim u Hrvatskoj i inozemstvu te kroz njih jačati turizam. Osim ulaganja u profesionalni sport, naglasak će biti i na rekreacijskom sportu kao zdravstvenoj preventivi - istaknuo je Burek.

Ilčić je pojasnio kako će se novac za smanjenje cijene Gradskih vrtića naći u smanjenju infrastrukturnih projekata.

- Ne trebaju nam cigle i asfalt, već djeca i to je smjer kojim ćemo ići - kazao je Ilčić koji smatra da su drugi kandidati stihijski populistički najavili ovu mjeru.

- Ako se uzmu sve vijećničke naknade i naknade za Upravne odbore dobiva se dva milijuna kuna, no ako se ostvari mjera uskrsnica za umirovljenike za vrtiće ostaje 70 kuna mjesečno - istaknuo je Ilčić.

Označeno u