Hranić: Gdje su ravnatelj Doma zdravlja i županijski pročelnik za zdravstvo?

vv | 23.4.2020. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Iako su na sjeveru Hrvatske, sudeći prema anketi HRT-a, glavni politički rivali SDP i HDZ, čelnici potonje stranke u Varaždinskoj županiji zadnjih dana najviše kritika upućuju na drugu adresu, i to svom koalicijskom partneru, Narodnoj stranici - Reformisti, točnije njihovom predsjedniku i varaždinskom županu Radimiru Čačiću, koji, također, ne štedi (bivše) čelnike HDZ-a.

Nakon predsjednika županijskog HDZ-a Anđelka Stričaka, danas je to učinio i voditelj njegove kampanje, vidovečki načelnik Bruno Hranić. I to puno oštrije nego prethodnik, a razlog je situacija uzrokovana novim virusom, odnosno Čačićeve ocjene je se (ni)je dobro napravilo.

-Najčešće ponavljana neistina koja se u zadnje vrijeme periodički provlači kroz medijski prostor je teza da obiteljski liječnici u koncesiji ili privatnim ordinacijama nisu dio javnozdravstvenog sustava. Zadnji takav istup je onaj varaždinskog župana Radimira Čačića, koji izjavio "Sad se tek vidi koliko je bilo važno da smo spriječili tadašnjeg ministra Kujundžića u realizaciji njegovog zakonskog teksta o privatizaciji primarnog zdravstva. Taj udar, koji bi uništio javno zdravstvo, bio je, nema ni godinu dana.", te u nastavku teksta poentirao: "Župani su jednoglasno stali protiv takve nesuvisle i neodgovorne odluke i sad se vidi da bi bez javnog zdravstva bili u problemu“., objavio je Hranić na svom FB profilu, prenoseći stav Kordinacije obiteljske medicine. 

Naglašavajući da je to „totalna neistina“, Hranić ukazuje da bi trebalo pitati liječnike primarne zdravstvene zaštite što misle o tome, odnosno pogledati nedavni istup njihove udruge.

- Cilj svega je bio da što više novca ostane u domu zdravlja da bi se mogla nahraniti stranačka birokracija koja se bez ikakvog plana i potreba zapošljavala. Koliki je minus Doma zdravlja Varaždin? O tome se ne piše, ali svaki autsajder može raspravljati o javnom zdravstvu. Isto tako i o gospodarskim mjerama Vlade RH, a nema firme koja mu nije u stečaju ili je bila porezni dužnik, naglašava načelnik Hranić.

Naglašavajući da „ne prodaje demagogiju“, Hranić priznaje da nije neki ekspert glede zdravstva, ali sluša struku jer je okružen ljudima - liječnicima, bivšim glavnim sestrama doma zdravlja - koji su još 60-tih godina provodili smjernice koje je postavio Andrija Štampar.

- Gdje su do sad bili ravnatelj Doma zdravlja Varaždin i pročelnik za zdravstvo Varaždinske županije? Nisam ih vidio u medijima, a ni na terenu. Očigledno su im zabranjeni javni istupi. Nekima. Neki ni od imenovanja nisu izašli među "svoje liječnike", a i liječnici teško mogu do njih. Ordinacije primarne zdravstvene zaštite jedini suport imaju od općina. Od gore navedenih jedino su dobili raspored dežurstva u COVID-19 ambulantama. Čak im i to nisu platili do sad jer nisu sposobni da osmisle način plaćanja dežurstva. Nitko nije "primarce" kontaktirao potrebna li su im možda zaštita sredstva, a najamnine za objekte koji su u ruševnom stanju im redovito naplaćuju. Dajte te zgrade nama općinama u vlasništvo da stvorimo pacijentima i liječnicima ugodan i siguran prostor za pregled te dostojanstveni rad zdravstvenih djelatnika, zaključuje Hranić.

Untitled-1.jpg