Horvat: Uoči sjednice Vlade RH u Čakovcu, 119 međimurskih projekata distribuirano po ministarstvima na razmatranje

vv | 10.7.2019. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 9. sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji kojoj su nazočili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Bernarda Topolko, Snježana Sabolek i Stjepan Kovač, načelnici i gradonačelnici ili njihovi predstavnici, iz svih općina i gradova Međimurske županije, kao i pročelnici, ravnatelji te direktori županijskih institucija.

Priprema za sjednicu Vlade Republike Hrvatske

Najvažnija točka dnevnog reda za gradonačelnike i načelnike općina bila je tema održavanja sjednica Vlade Republike Hrvatske u Međimurskoj županiji.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako je 119 projekata koje su pripremile Međimurska županija i jedinice lokalne samouprave distribuirano po nadležnim ministarstvima na razmatranje, dok se župan Matija Posavec nadovezao kako svih 119 točaka zasigurno ne može biti uvršteno na dnevni red sjednice Vlade, no upravo iz takvih razloga potrebne su koordinacije i ovakvi sastanci.

„Dobili smo priliku da sjednica Vlade RH bude održana u Čakovcu, a drugi korak je da priliku iskoristimo i realiziramo projekte koji bi označili još brži i ravnomjerniji razvoj naše županije. Zato je važno da svi zajedno napravimo kvalitetnu pripremu za sjednicu Vlade koja će se u Čakovcu održati 25. srpnja“, zaključio je župan Posavec.

Ministar Horvat dodao je kako je ovo treća koordinacija s gradonačelnicima i načelnicima s ciljem određivanja prioritetnih točaka.

„Mnogo je projekata koji su u ovom trenutku ili u segmentu nekretninskog rješavanja problema ili dodjele određenog zemljišta, za što očekujem da na sjednici Vlade zaključcima bude riješeno ili da barem obveže Vladu da do kraja godine riješi predmetni problem. S druge strane, postoje projekti koji ni u državnom proračunu ni u bilo kojem strukturnom fondu Europske unije nemaju izvorište. Bojim se da oni u ovom trenutku neće moći biti riješeni, no barem imamo dobar pokazatelj broja i vrsta inicijativa u Međimurskoj županiji što nam je važno s obzirom na visoku fazu projektiranja financiranja europskih projekata za razdoblje od 2021.-2027. godine. Dio tih projekata bit će nam nit vodilja u programiranju budućeg financijskog razdoblja, što ujedno znači da će biti osmišljeni natječaji koji će se raspisivati 2021. godine i na koje će gradovi i općine moći aplicirati svoje infrastrukturne projekte.“, kazao je ministar Horvat, nakon čega je svaki od gradonačelnika i načelnika općina ukratko iznio svoje prioritetne prijedloge projekata.

Međimurski konj pred izumiranjem

Na dnevnome redu našla se tema zaštite autohtonih međimurskih pasmina domaćih životinja s naglaskom na međimurskog konja. Izvjestitelj Josip Grivec, zamjenik župana te predsjednik Savjeta za očuvanje i zaštitu međimurskih pasmina domaćih životinja, kazao je kako Međimurje obiluje nizom zaštićenim životinjskih vrsta, no trenutno je najugroženiji međimurski konj, autohtona hrvatska pasmina koja je pred izumiranjem.

„Odradili smo nekoliko sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede i obećano je da će prvim rebalansom proračuna Republike Hrvatske u proračun ući stavka za financiranje osnivanja ergele međimurskog konja. Financijsku podršku dat će Međimurska županija, a očekujemo da se uključe i gradovi i općine. Molim vas da kao prijedlog sufinanciranja uvažite jednokratni model 3 kune po stanovniku koji neće ostati stalna obaveza naših građana, a sredstva će se koristiti za sve pasmine.“, poručio je Grivec, a podržao ga je i dugogodišnji ljubitelj i zaštitnik pasmine međimurskog konja Marijan Belčić, koji je istaknuo kako se u Ministarstvu poljoprivrede proteklih godinu dana raspravlja oko mogućih modela očuvanja ove pasmine konja od koje je ostalo tek 30-ak jedinki.

Predsjedavajuća Višnja Ivačić prvu je točku zaključila uz molbu da gradonačelnici i načelnici pripreme prijedlog Sporazuma o prihvaćanju kriterija i obaveza jednokratne pomoći prema očuvanju autohtone međimurske pasmine konja.

Besplatan prijevoz i školski udžbenici

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak izvijestila je o upisima u prve razrede osnovnih škola te dodala kako je ove godine na području Međimurke županije upisano 52 učenika više nego lani, za što će biti potrebna dodatna četiri razreda. Što se tiče besplatnog prijevoza učenika osnovnih škola, pročelnica Novak istaknula je kako Međimurska županija nastavlja projekt financiranja prijevoza učenicima osnovnih škola kojima je osnivač. „Predlažemo da ništa od onoga što je bila dosadašnja praksa ne mijenjamo, budući da nismo imali nikakvih pritužbi ni prijedloge izmjena.“, poručila je predstavnicima gradova i općina te ih zamolila za nastavak projekta, ali i podsjetila na činjenicu da unutar školskog prijevoza financiraju i do 100 km po svakoj školi za druge potrebe u realizaciji školskih kurikuluma, što je značajna ušteda za njihove roditelje. Također, s početkom školske godine 2019./2020. obvezne školske udžbenike za učenike osnovnih škola financirat će država, dok će županijski, gradski i općinski proračuni biti oslobođeni te stavke.

O obvezama jedinica lokalne samouprave prema Zakonu u sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske izvijestila je Sandra Majsen iz Javne ustanove REDEA. Promjena terminologije nalaže da se umjesto „županijske razvojne strategije“ koristi izraz „planovi razvoja jedinica područne (regionalne) samouprave“. Izrada novog plana razvoja kreće ove jeseni, a jedinice lokalne samouprave nisu ga obvezne donijeti. No svaka jedinica lokalne samouprave već je morala imenovati lokalnog koordinatora, osobu zaduženu za izradu izvješća i upis razvojnih projekata u registar projekata. Kada se govori o novoj financijskoj perspektivi EU 2021. - 2027., sve projekte i projektne prijedloge potrebno je upisati novu bazu SPUR koju je napravilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Preostale dvije točke dnevnog reda odnosile su se na informacije o provedenim aktivnostima od strane gradova i općina s područja Međimurske županije u svezi suzbijanja komaraca te predstavljanje video-igre izrađene po romanu o Nikoli Zrinskom i Sigetskoj bitci.