Habijan: Stručnost i kvalifikacije, a ne je li netko u HDZ-u

vv | 28.1.2017. u 23:42h | Objavljeno u Aktualno

Dok je ravnateljica Opće bolnice Varaždin bila dr. med. Sanja Zember, zaposleno je 50 medicinskih sestara i tehničara, 24 servirki i spremačica, 17 pripravnika, 9 liječnika… Jesu li neki zaposleni prema stranačkoj pripadnosti, kako u vrijeme prethodnika?

To je pitanje potaknula sama bivša ravnateljica varaždinske Opće bolnice nedavnom izjavom da je bilo pritisaka od strane dužnosnika. No, puno prije toga oko zapošljavanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Varaždinskoj županiji bilo je riječi i na sjednici Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Grada Varaždina.

Riječ je o sastanku od 9. studenog prošle godine na kojem su raspuštena dva temeljna ogranka, i to 5. TO i TO Jalkovec. Kao razlog raspuštanja potonjeg navodio se upit o zapošljavanju u bolnici koji je elektroničkom poštom njegov predsjednik Mladen Greguraš uputio Damiru Habijanu, predsjedniku varaždinskog GOHDZ-a. Međutim, bilo je i drugih nesuglasica.

Na početku sastanka Habijan je ukazao je da su svi temeljni ogranci  dostavili „problematiku, osim Jalkovca“, što je njegov predsjednik Mladen Greguraš pravdao time da je već ranije poslao,  pa je smatrao da nije potrebno ponovo slati jer se ništa nije promijenilo. 

Nakon revizije članstva na red je došla točka na kojoj se raspravljalo zašto je propao pokušaj da se izglasa nepovjerenje predsjedniku 5. Mjesnog odbora iz redova SDP-a te na njegovo mjesto izabere Igor Borovec. Habijan ukazuje da je od Borovca ima uvjeravanja kako za to ima dovoljno ruku, ali nije bilo tako jer nije došao čak ni Borovec.

- Godinu i pol pokušavamo voditi neku novu politiku, konstruktivnu politiku, da ne ulazimo u sukobe i svađe. I onda opet Kišić izlazi sa izjavama i konferencijom gdje se HDZ svrstava u destruktivnu stranku, stranku koja ne radi na rješavanju problematike, nego svađama, rušenju itd. Kažem to nije prvi put da takve stvari dolaze od Igora i meni je na tome žao, ali ja ovaj puta preko toga neću prijeći. Druga stvar odnosi se na TO Jalkovec. Počevši od ovoga da nismo dobili program. Kažeš da si ga prije poslao, dobro. No ni rezultat u Jalkovcu nije baš najbolji. Neki članovi kažu da ne dobivaju pozive i mislim da moramo riješiti taj problem. Situacija znači nije dobra. Moj prijedlog koji ću dat na glasanje GO je raspuštanje oba dva ogranka i imenovanje povjerenika, rekao je Habijan.

Naglasivši da mu je mobitel bio na popravku, Greguraš je ustvrdio da je „po tom pitanju bio pozvan i od predsjednika ŽO Anđelka Stričaka koji je tražio ostavku“.

- Ja sam ga pitao bi li bio sretan da podnesem ostavku, on je rekao da. Izjavio je da smo mi vojska i da se jako dobro zna tko je nadređeni, a tko podređeni i da ono što nadređeni traži da se to treba i izvršiti. Kolegice i kolege ja mislim da mi nismo vojska, mi smo politička stranka. Mi moramo imati zajednički stav, ali svako ima svoje mišljenje. Ako mi ne možemo imati svoje mišljenje u stranci o tom-potom. Ja znam da je tu bio problem kad sam rekao na sjednici da kandidat za listu treba biti Damir, a ne Anđelko. Kaj se rezultata tiče, ja kad sam se doselio u Jalkovec preuzeo sam taj ogranak u rasulu. Pokušao sam oformiti mladež, rekli su da će sve za mene napraviti, ali da članovi ne mogu biti jer si ne budu mogli naći posao. Ako netko nije dobio poziv to je laž. To je sad izneseno samo da se ima razloga za rušenje. Jučer me predsjednik Stričak optužio da sam za vrijeme unutarstranačkih izbora dijelio letke i plakate za njegovog protukandidata Kovačića, što je djelomično istina. Plakate nisam dijelio, ali u nekoliko kuća motivacijsko pismo od Kovačića jesam. Smatram da imam pravo izabrati svojeg kandidata na izborima. Za GO je bio jedan kandidat, ali je postojao je šalabahter za članove na kojemu ja nisam bio. Lobirao sam za sebe jer smatram da mi je mjestu biti u GO. Ako Anđelko Stričak vodi GO onda ne trebamo niti imati tebe za predsjednika. Ostavku iz principa sad neću dati, ali da si me ti kao moj predsjednik Damir to tražio onda bi to napravio. Krajnje je vrijeme da ti počneš voditi Gradski odbor, rekao je Greguraš.

Habijan je dodao da je to njegov prijedlog.

- Vaše razmirice od Izborne skupštine iskreno baš me puno ne zanimaju. Neću govoriti ovdje pred svima zbog čega je takva moja odluka, ali mislim da ti isto znaš jer si jučer u telefonskom razgovoru natuknuo. I to nije prvi put da se opet neke stvari provlače i rade na način na koji se ne radi. To nije u redu. Pogotovo ne prema meni koji takve stvari ne radim, naglasio je Habijan.

Greguraš je zatim upitao može li javno govoriti o „toj temi“.

- Može, ja nemam problem sa tim, ali to se tak ne radi, odgovorio je Habijan.

Nakon je upitao je li trebao, umjesto emaila, usmeno pitati, odnosno da se „to pojavilo u novinama“, Habijan je bio konkretniji i objasnio da se „to“ odnosi na zapošljavanje u bolnici.

- Ja sam to shvatio kao prijetnju. Znači, pisati da sam ja tražio od nekoga da se mora učlaniti u HDZ kako bi dobio posao u bolnici i da moram paziti da to ne dođe u novine. Kaj je govorio Anđelko, o čemu ste vi pričali - ne zanima me. Što si ti htio postići s tim mailom, upitao  je Habijan.

-Htio sam pitati je li to istina da je netko ispred stranke to mogao napraviti, odgovorio je Greguraš.

Budući da nazočnima na sastanku nije bilo jasno da je sporno je li netko tražio stranačku pripadnost za posao u bolnici, Habijan je to dodatno pojasnio.

- Što se Greguraša tiče, radi se o mailu koji je poslan, a nije bio dobronamjeran, iako Mladen tako tvrdi. U tom mailu se govori da se netko žali da se traži da se osoba, koja želi posao u bolnici, mora učlaniti u HDZ jer sam ja u Upravnom vijeću. I uz to se piše da ne bi bilo dobro da to završi u novinama. Smeta me to jer već godinu dana govorim da ako je netko u HDZ-u ne znači da je sposoban za funkciju, nego gledamo stručnost i kvalifikacije. I onda se meni sad inputira i dovodi me se u kontekst toga da sam ja tražio nekoga da se učlani u stranku da dobije radno mjesto - to je po meni neprihvatljivo, naglasio je Habijan, dodavši da  su svojim istupima i Greguraš i Borovec prelili „času i jednom treba reći dosta“, nakon čega su raspušteni ogranci čiji su bili predsjednici  te su imenovani povjerenici.