Habijan: Ne mislim dati mandat na raspolaganje

| 7.6.2016. u 18:58h | Objavljeno u Aktualno

Ne mislim dati mandat na raspolaganje, a ako netko misli da sam nešto prekršio svojim stavom, postoje u stranačkom statutu propisane sankcije, rekao nam je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, kojeg je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević pozvao da odstupi nakon jer je izjavio da Tomislav Karamarko treba dati ostavku.

Da je ostavka prvog potpredsjednika Vlade najbolje rješenje političke krize, uz Habijana smatra i zamjenik predsjednika varaždinskog HDZ-a Robert Gotić koji drži da je previše vremena prošlo, a nije se napravilo ništa.

- Mi smo u našim internim tijelima nekoliko puta upozoravali na to da se stvari ne događaju i rješavaju brzinom kojom su ljudi zamislili, da se gubi nada i da se trebaju vidjeti konkretni rezultati. Bilo je desetak mjera koje nisu koštale ništa i koje nisu trebale ničiji novac, trebali su se samo povući potezi koji se nisu povukli. Posljedica toga je naš istup - veli Gotić.
Habijan i Gotić nisu u čelništvu varaždinskog HDZ-a jedini koji smatraju ostavku Karamarka najboljim rješenjem za državu i stranku, ali drugi zasada ne izlaze u javnost.

- Ne držim odgovornim i primjerenim s obzirom na prilike iznositi stav tek nakon što se vidi kako će se situacija razviti, odnosno tko će izvojevati pobjedu. Dijelim stav da nitko nije nezamjenjiv i stranka ne može biti talac bilo koje osobe. Neću isticati sve ono što su neki dan iznijeli Vladimir Šeks i Andrej Plenković, koji su sve rekli i nema smisla to ponavljati. I što se nakon toga dogodilo? Stoga nisam očekivao da će moj stav, odnosno istup izazvati takvu reakciju. Meni je to uistinu neočekivano. Ne razumijem zašto je to toliko nekima šokantno ili neprihvatljivo, pa rekao sam samo što mislim. Ako smo došli do toga, onda je to žalosno. Moja savjest je čista i nemam nikakvih problema s tim što sam rekao. Ne ovisim o nekome ili nečemu i mogu reći što misli da je u redu, dok neki nemaju taj luksuz, pa ih razumijem, veli partner u odvjetničkom društvu.

Habijan slovi za favorita među kandidatima za varaždinskoga gradonačelnika jer je nov na varaždinskoj političkoj sceni, a posebice zbog svojih profesionalnih kvalifikacija te liberalnih stavova prema pravima manjina i ostalih. Po tome odudara od predodžbe tipičnog HDZ-ovca, ali dobro zato odražava sredinu iz koje dolazi. No, zbog zadnjih događanja u HDZ-u, a posebice neprilika oko Tomislava Karamarka i njegovih poteza, teško da HDZ može očekivati dobar rezultat na sjeveru Hrvatske. To su uostalom pokazali i nedjeljni mjesni izbori u općini Trnovec Bartolovečki gdje je od 53 vijećnička mjesta 30 dobila koalicija SD-HNS-HSU, 15 koalicija HSS-a i reformista, a HDZ tek osam.

- Ova politička situacija na nacionalnom nivou, čega smo mi ovdje svjesni, utječe na naš politički rejting. Koliko god mi na lokalnoj razini pokušali kreirati našu politiku, jak je utjecaj nacionalnih događanja, pa stoga moramo reagirati. Za godinu dana su lokalni izbori i u ovakvim odnosima teško je da opcija koju mi predstavljamo, a koju se trudimo na najbolji mogući način predstavljati, može dobiti izbore. Uvijek iskreno kažem ono što mislim i svjestan sam situacije u kojoj se nalazimo. Bez obzira što su to lokalni izbori, uvijek se gleda i dio koji predstavlja stranku na nacionalnoj razini. Toga moramo biti svjesni - veli Habijan koji je stava da se mora reći što se misli, "bez fige u džepu".

Sa stavom Habijana i Gotića nije bio upoznat Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, koji nam je rekao da se u trenutku njihova istupa nalazio na klubu zastupnika pa da treba vidjeti što su točno rekli. No, bit će zanimljivo kako će HDZ razriješiti ovu situaciju, pogotovo zašto što je na nedavnim izborima za predsjednika varaždinskog HDZ-a Habijan dobio gotovo jednoglasnu podršku članova varaždinskog HDZ-a.

- Ne želim čekati više i gledati hoće li Karamarko uspjeti ili neće. Bit će deplasirano kasnije govoriti da sam znao što će se dogoditi. Protiv njega nemam ništa osobno, ali vrijeme je da odstupi. Ako me izbace iz stranke, neće to biti kraj svijeta. Ja uistinu želim pozitivne promjene u Hrvatskoj i HDZ-u i vjerujem da je sada ključni trenutak. Hoću li zbog toga imati političke posljedice trebalo bi više brinuti druge. Ja imam svoj posao i nemam problema. Političari trebaju biti iskreni i vjerodostojni i principijelni a sada se vidi tko su iskreni ljudi, kao i oni koji su neiskreni. Što god bilo, ja ću s time živjeti. Nisam opterećen. Štoviše, osjećam se bolje nakon istup., naglašava.

Shvaća, kako dodaje, da je predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću teško „plivati“ u ovim vodama, ali smatra da se stvari mogu posložiti.

- Nema vremena za nove izbore. Bez obzira što neki misle da nije tako. Trebamo se primiti posla i Orešković bi to mogao voditi, ali samo ako svi to želimo i zatomimo egocentričan pristup, što je ponekad teško, veli.

Na kraju pitamo ga hoće li u slučaju izbacivanja iz HDZ-a ući u drugu stranku ili neku novu osnovati.

- Stranaka imamo i previše. I ne razlikuje se uglavnom puno. Ja jesam realist, ali u zadnjih godinu dana otkada sam više na političkoj sceni shvatio sam da prilike u nas nisu onakve kakve sam mislio. Nisam očekivao toliku borbu s vjetrenjačama. Nažalost, mi smo još daleko od nekih stvari, ali mi smo razmjerno mlada demokracija i vrijedi se boriti, zaključuje.

Vezane vijesti:

Varaždinski HDZ: Karamarko treba odstupiti!

Tajnik HDZ-a: Očekujem ostavke varaždinskog HDZ-a