GO SDP-a Varaždin: Mirovinska reforma aktualne vlasti nije dobar put

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.10.2018. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Gradska organizacija SDP-a Varaždin u četvrtak je organizirala je još jednu od niza javnih tribina, ovaj puta s temom „Mirovinske politike SDP-a“.

O aktualnoj situaciji u mirovinskom sustavu te SDP-ovim rješenjima za rast mirovina i unapređenje mirovinskog sustava govorili su Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a i bivši ministar rada i socijalne skrbi u Vladi Ivice Račana, predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske Lazar Grujić i tajnica Savjeta SDP-a za socijalnu politiku Aleksandra Biškupec Šević.

- Ovo je zajednički projekt SDP-a i svih stranaka umirovljenika. Danas su sve te stranke vezane uz SDP. Niti jedna umirovljenička stranka nije vezana uz vladajuću strukturu – istaknuo je u uvodu Davorko Vidović.

– Prijedlog koji je danas upućen od Vlade prema Saboru ima malo toga prihvatljivog za SDP. Proširenje prava umirovljenika da rade je jedino što bismo mogli prihvatiti, sve ostalo je apsolutno neprihvatljivo. Hrvatskoj, zemlji u kojoj je životni vijek kraći od europskog prosjeka ne postoji razlog za produženjem radnog vijeka, a to ne traži niti Europska komisija. Neprihvatljivo je i uskraćivanje dodatka od 27 posto za umirovljenike koji štede u oba stupa. Umjesto penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu, treba uvesti stimuliranje umirovljenika, za sve koji odrade puni radni staž od 41 godine dati im pravo na 75 posto njihove plaće.

- Smjer kojim je krenula ova Vlada za smanjivanjem troškova mirovinskih izdataka sa sadašnjih 10,5 posto, je apsurd, a i ispod je razine Europe. Najveći problem nije financijska nego socijalna održivost. Petsto tisuća hrvatskih umirovljenika živi ispod granice siromaštva. Za rast mirovina primijeniti „švicarsku formulu“, to jest usklađivati mirovine s rastom plaća i rastom BDP-a.

– Mirovinski izdaci u Hrvatskoj su na 10,4 posto BDP-a, dok je prosjek u Europskoj uniji 10,6 posto, u Francuskoj 15, u Portugalu 16. Sve što predlažemo je oko 3,5 milijardi kuna i udio izdataka za mirovine povećao bi se za 0,8 posto, a to se može riješiti s 1 posto rasta BDP-a ili da Vlada uštedi na nekim drugim stranama. Sve je to stvar političke volje i samo je pitanje želimo li to napraviti – dodao je Vidović.

- Mirovinska reforma aktualne vlasti u kojoj će se sve prevaliti na leđa građana nije dobar put - dodao je predsjednik GO SDP Varaždin Miroslav Marković.

- Ova tema aktualna je pogotovo za one koji do mirovine tek trebaju doći i u fokusu SDP-a i nadalje će biti teme koje se tiču rasta standarda građana – istaknula je predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora.