Sunčana Glavak

Glavak: Usvajanjem novog, višegodišnjeg proračuna šaljemo poruku o EU

Varaždinske vijesti | 16.12.2020. u 22:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojen je Višegodišnji financijski okvir Europske unije od 2021. do 2027. godine. Nakon intenzivnih pregovora između europskih institucija i država članica, današnje usvajanje ovog dokumenta od generacijske je važnosti za Europsku uniju

.„Suočeni s javnozdravstvenom i gospodarskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, danas smo korak bliže uspješnom odgovoru na njene posljedice. Hrvatska će u tom razdoblju moći iskoristiti povijesni iznos od 24,2 milijarde eura, koje ćemo uložiti u razvojne projekte ozelenjivanja, postizanja klimatske neutralnosti, inovacija, digitalizacije i brojnih drugih koji će biti ključni za naš oporavak i razvoj u budućnosti. Poseban fokus bit će i na malim i srednjim poduzećima, inovatorima i start-upovima, koji će biti u središtu strateških investicija“, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Kroz Višegodišnji financijski okvir i Paket oporavka Europska unija će u sljedećih sedam godina uložiti više od 1 800 milijardi eura u izgradnju zelenije, digitalnije i otpornije Europe.
„Današnjim usvajanjem novog višegodišnjeg proračuna šaljemo poruku o Europskoj uniji koja promišlja o svojoj budućnosti i pokazuje jedinstvo i solidarnost u teškim vremenima, usmjerena na bolju budućnost za sve nas“, ocijenila je zastupnica Glavak.