Glavak: Negativni utjecaji pandemije u ekonomskom i političkom osnaživanju žena

Varaždinske vijesti | 16.11.2020. u 09:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji Zajednice žena Europske pučke stranke (EPP), pod predsjedanjem Doris Pack održana je konferencija “Budućnost Europe: lekcije koje možemo naučiti iz krize uzrokovane koronavirusom”. U središtu rasprave, na kojoj su sudjelovale i tri povjerenice EK, bile su posljedice koje će trenutna kriza u bliskoj budućnosti imati na gospodarstvo, zdravstvo, socijalnu skrb i zelene strukturne inovacije iz perspektive ženskih prava.

Predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Doris Pack se osvrnula na rezultate predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dobile prvu potpredsjednicu u povijesti, te pozvala žene EPP-a na još snažnije uključivanje u političke aktivnosti.

Na konferenciji je uime HDZ-a sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, članica predsjedništva Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

- Tijekom pandemije žene su dale svoj doprinos svjetskim naporima u uspostavljanju novog normalnog, koje je naša sadašnjost i budućnost. Pandemija COVID-19 nije samo zdravstveni problem, to je dubok šok za naša društva i gospodarstva, a žene su u središtu napora u skrbi i odgovoru na pandemiju - naglasila je zastupnica Glavak u obraćanju sudionicima videokonferencije.

- Akcije predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i liderica diljem svijeta dokaz su da žene uspješno i stabilno upravljaju krizom. Uz to, ključne resore Europske komisije za adresiranje utjecaja i posljedica pandemije na naše zajednice, kao što su zdravstvo, obrazovanje, inovacije, demografija, briga o djeci, mladima, ženama i starijim osobama vode upravo žene i obavljaju odličan posao - istaknula je Sunčana Glavak.

Uz procjene porasta nezaposlenosti na globalnoj razini, najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u mnogim državama članicama porasla upravo nezaposlenost žena.
Zastupnica Glavak upozorila je da su se u mnogim obiteljima, zajedno s koronakrizom, povećale i obaveze žena, a brojne su bile prisiljene izabrati između posla i skrbi o obitelji.

- Pandemija je veliki izazov za sve nas. Naša su društva napredovala u premošćivanju rodne razlike u godinama prosperiteta. Postoji rizik da bi se rodne razlike mogle povećati tijekom i nakon pandemije te da bi se dobici u akumulaciji ljudskog kapitala kod žena i djevojaka, ekonomsko i političko osnaživanje, izgrađeni tijekom proteklih desetljeća, mogli preokrenuti - upozorila je Glavak.

Najnoviji podaci UN-a pokazuju da su nasilje u obitelji i pozivi za hitne slučajeve porasli za 25 posto nakon mjera socijalnog zatvaranja, što je posebno zabrinjavajuće. Karantena i ograničenja kretanja dodatno izoliraju mnoge žene, koje ostaju zarobljene sa svojim zlostavljačima.

Na konferenciji su sudjelovale tri povjerenice Europske komisije. Dubravka Šuica, potpredsjednica i povjerenica Europske komisije, izrazila je nadu da će se izazovi vezani uz zdravstvenu skrb i odgovor na javnozdravstvene krize raspraviti u okviru Konferencije o budućnosti Europe, dok su povjerenice Stella Kyriakides i Mariya Gabriel predstavile napore Europske komisije u odgovoru na koronavirus u području zdravstva, obrazovanja i kulture.

 

Označeno u