Europarlamentarka Šuica u Varaždinu: "Hrvatska će imati više od 20 milijardi eura za  projekte" Foto: Foto: HDZ Varaždinske županije

Europarlamentarka Šuica u Varaždinu: "Hrvatska će imati više od 20 milijardi eura za projekte"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.3.2019. u 07:49h | Objavljeno u Aktualno

„Vijeće Europe, institucije Europske unije i njihov utjecaj na građane“ naziv je tribine koja je jučer održana u Županijskoj palači u Varaždinu. Tribina je održana u organizaciji Mladeži HDZ-a Varaždinske županije, a na njoj su bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, voditeljica hrvatske HDZ/EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke Karlo Ressler.

Vrijedno članstvo i vidljivost

- U ovih pet i pol godina Hrvatska je kao najmlađa članica EU-a prvi puta sudjelovala u punini u europskim fondovima – strukturnom i kohezijskom, to je jedan od okvira u kojima se može taj prosperitet ostvariti. Vjerujem da će se u punini pokazati koliko je vrijedno članstvo u EU upravo u sljedećem razdoblju u kojem će Hrvatska ući u drugu fazu, drugi višegodišnji financijski okvir ili proračun u kojem će moći puno bolje i s puno više znanja koristiti EU fondove – rekla je Pejčinović Burić

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova istaknula je razliku između Vijeća Europe i EU, u kojoj Hrvatska kao članica ima mogućnost odlučivati i surađivati na raznim temama od kulture do gospodarstva.

- Hrvatska će biti uočljivija na prostoru koji će joj donijeti, s obzirom da smo turistička zemlja, puno veću vidljivost i vjerujem da ćemo to predsjedanje dobro iskoristiti da se valorizira ne samo znanje nego sve ono što Hrvatska jest i što donosi i da nakon toga nikome više neće biti nepoznato što Hrvatska jest i što može donijeti – istaknula je ministrica vanjskih poslova.

U tijeku pregovori oko nove omotnice

Eurozastupnica Šuica Europski parlament smatra vrlo važnom institucijom, a najvažniji su ratifikacija međunarodnih sporazuma, izbor Europske komisije i donošenje europskog proračuna.

- Upravo sada traju velike rasprave višegodišnjeg financijskog okvira, a tu govorimo o onih 10,7 milijardi koje Hrvatska dobiva u omotnici od 2013. do 2020. i sada traju razgovori oko nove omotnice od 2021. do 2027. Tu je važno da Hrvatska zadrži isti iznos i mislim da smo blizu toga. Hrvatska će zapravo imati više od 20 milijardi eura koje bi trebala potrošiti u europske projekte. Puno smo ugovorili, ali treba to i realizirati, a vjerujem da Vlada to potiče i dobro radi – najavila je Šuica koja očekuje pobjedu HDZ-a na europskim izborima u svibnju.

Predsjednik Mladeži HDZ-a je naglasio da je 70 % usvojene europske legislative do sad imalo utjecaj na naše građane.

- Iznimno je važno da sudjelujemo i biramo što kvalitetnije predstavnike, da shvatimo da biranjem zastupnika imamo glas u tim institucijama. Važno je i da rezultati izbora daju što brojniju našu delegaciju kako bismo što bolje kroz rad odbora utjecali na tu legislativu – istaknuo je Vidiš. Potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke je istaknuo da je posebno bitno da mlada generacija zna da se u Europskom parlamentu štite nacionalni interesi.

Više mladih na izbore!

- Prije 5 godina izlaznost je bila oko 25 %. Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće je da je kod mladih birača to bilo samo oko 13 % i to želimo promijeniti i ovom tribinom. Poticanjem tema koje su bitne mladima možemo učiniti da EU izbori budu zanimljiviji i da osvijestimo koliko je važno imati zastupnike u EU parlamentu koji mogu dobro zastupati naše strateške interese - poručio je Ressler.

Sudionike tribine pozdravili su predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan, saborski zastupnik Anđelko Stričak, a skup je pozdravio i varaždinski župan Radimir Čačić.  

tribinaeu_1.JPG