Damir Habijan: Naš glas iz Varaždina i sa sjevera mora se još snažnije čuti u Zagrebu!

Varaždinske vijesti | 29.6.2020. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na listi HDZ-a u III. izbornoj jedinici, i to na četvrtom mjestu, nalazi se Damir Habijan, predsjednik vraždinskoga Gradskog vijeća i čelnik varaždinskog HDZ-a.

Koja biste ulaganja i projekte izdvojili kao ključne za daljnji razvoj Varaždina, ali i šire?

Mogu spomenuti investiciju, koja još nije doprijela do naših građana, a odnosi se na modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture od Varaždina prema Zagrebu. Navedeni projekt uključuje modernizaciju željezničkog spoja između Čakovca i Lepoglave te Krapine, Svetog Križa Začretja i Zaboka duljine 54 km, uz izgradnju takozvane lepoglavske spojnice duljine oko 19 km. Navedena pruga bit će elektrificirana i izgrađena za brzine do 160 km/h. Putovanje od Čakovca do Zagreba tako će trajati 60 minuta, a od Varaždina do Zagreba svega 40 minuta. U veljači ove godine HŽ infrastruktura zajedno sa zajednicom ponuditelja potpisala je ugovor za izradu studijske dokumentacije, a dovršetak projekta očekuje se u roku od sedam godina. U svakoj modernoj zemlji željeznica je ključna za prijevoz putnika i tereta. Ovaj projekt zasigurno će puno doprinijeti povezanosti.

Uvijek ističete važnost obrazovanja i razvitka Varaždina kao obrazovnog središta.

Obrazovanje počinje već u predškolskoj dobi. Prije dvije godine, održan je zbor građana u Donjem Kućanu na kojem su mještani isticali potrebu za izgradnjom novog dječjeg vrtića. Drago mi je da su odlukom Vlade RH alocirana sredstva EU fondova te je u sklopu Programa ruralnog razvoja na području III. izborne jedinice izgrađeno više od 40 novih dječjih vrtića. Velika ulaganja napravljena su i u visokom školstvu. Izgrađen je studentski restoran, studentski dom. Sveučilištu Sjever darovane su prve nekretnine u Optujskoj ulici neophodne za njegov daljnji razvoj te mu je proračun zahvaljujući našoj Vladi povećan za 40 posto. Ono čemu sada težimo jest konačno rješavanje izgradnje faze II. kampusa FOI-a ili pronalazak rješenja za proširenje prostornih kapaciteta prije izgradnje samog kampusa. Obrazovanje i izgradnja našeg grada kao sveučilišnog središta je prioritet za daljnji razvoj Varaždina.

U slučaju da uđete u Sabor, što bi bio predmet vašeg rada?

Smatram da se naš glas iz Varaždina, Varaždinske županije i sjevera mora još snažnije čuti u Zagrebu. Zato je potrebno da svi zastupnici sa sjevera djeluju zajedno u Saboru kako bi postigli sinergijski učinak i kako bi sve projekte od važnosti za naš kraj uspješno realizirali. Također, potrebno je da zadržimo vertikalu Varaždin Zagreb i da ne zaboravimo na naše građanke i građane kad donosimo odluke u Saboru jer svaki izabrani zastupnik njihov je izravni predstavnik i zagovaratelj.

Nakon završetka Pravnog fakulteta i zaposlenja, razmišljao sam na koji se način mogu uključiti u rad zajednice i doprinijeti njezinom razvoju. Nikada nisam, niti bih želio živjeti od politike, odvjetništvo je moj kruh, a politika strast i izazov, jednako kao što mi je ljubav sport. Tako dugo dok smatram i osjećam da mogu svojim djelovanjem pomoći i učiniti ovaj grad boljim i naprednijim, bit ću uključen u politički život.