D. Biberdžić o mandatu: Nismo izgradili zgrade, ali imamo rezultate u gospodarstvu i obrazovanju

D.P./Varaždinske vijesti | 22.2.2017. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić danas se, uoči posljednje sjednice Županijske skupštine u ovom mandatu koja će se održati u petak, osvrnula na rad u proteklom razdoblju.

Posebno je zahvalila medijima na korektnom i objektivnom izvještavanju sa svih 30. Sjednica, koliko ih je održano u ovom mandatu te istaknula kako je Skupština donijela brojne važne odluke.

Istaknula je i kako je obrazovna struktura vijećnika bila jako dobra te kako je ponosna i na to što je ona prva žena koja je bila na čelu Skupštine u povijesti naše Županije.

Civilizacijske vrijednosti

- Ponosna sam što sam vodila ovo tijelo, odnosno Županijsku skupštinu u dva mandata, punih osam godina i bez bilo kakve subjektivnosti znam da sam doprinijela većoj toleranciji, demokraciji i iskoracima u poštivanju i unapređenju civilizacijskim vrijednostima - kazala je posebno ukazavši na odredbe iz Poslovnika kakve nema niti Sabor.

- Naime, Članak 114. st.2. Opomena s oduzimanjem riječi na sjednici izriče se vijećniku/vijećnici u slučajevima kada svojim govorom izaziva bilo koju nesnošljivost (nacionalnu, vjersku, rodnu, socijalnu i dr.) te negira Ustav RH, civilizacijske vrijednosti i dostignute demokratske standarde." po mnogo čemu možemo biti primjer drugima jer imamo i Antikorupcijsko povjerenstvo, donijeli smo Etički kodeks ponašanja dužnosnika i Etičko povjerenstvo koje prati naš rad, a članak 5. i 6. propisuje kako se trebamo ponašati - istaknula je Biberdžić koja je ponosna i na dobivenu nagradu za najtransparentniju županiju u RH s ocjenom „izrazito transparentan".

- Suradnja sa županom i zamjenicima te svim pročelnicima bila je vrlo dobra, no nažalost naš proračun žrtva je politike na držanoj razini koja nije uvažila naše projekte i prioritete u obrazovanju, te je proračun za 2016. iznosio 205.696.912 kuna, a za 2017. godinu iznosi 203.408.248 kuna - kazala je Biberdžić koja se osvrnula i na prozivanja kako nisu sagrađeni planirani objekti u Županiji.

- Naglašavam da na kraju mandata mogu reci da nije sve u zgradama, jer smo postigli vrlo pozitivne rezultate osobito u gospodarstvu i obrazovanju. Na predstojećoj sjednici donijet ćemo mrežu Centara izvrsnosti i to ukupno njih 11, a neke druge županije muku muče s osnivanjem barem jednog centra izvrsnosti, a osobno sam se založila da na svečani način dodjeljujemo priznanja učenicima koji su postigli iznimne rezultate na međunarodnim natjecanjima. Isto tako da Županija subvencionira kamate na kredite za najbolje studente - istaknula je Biberdžić.

"Mladi bježe od niskih plaća"

Podsjetila je kako su na sjednicama vrlo često razmatrali stanje u gospodarstvu, obrtništvu i nezaposlenosti te mjerama i utjecali na pad nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji.

- Na predstojećoj sjednici također ćemo razmatrati o Izvješću o nezaposlenosti i zapošljavanju na području Županije za 2016. godinu u kojem stoji da smo treća županija s manjim postotkom nezaposlenih u odnosu na prosjek RH. Naime, u RH je taj postotak za proteklu godinu iznosio 14,2 posto, dok je u našoj županiji iznosio 7,5 posto - kazala je Biberdžić te primijetila kako se u Županiji povećava se broj ponuđenih radnih mjesta, u odnosu na broj nezaposlenih ali se pokazuje da mladi odlaze zato što „bježe" od niskih plaća.

- Mislim da je to veliki problem koji će se hitno morati početi rješavati - zaključila je te najavila posljednju sjednicu.

- Na 30. sjednici, 24. veljače usvojit ćemo i Prijedlog odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2017. godini. Za Nagradu za životno djelo predlaže se gospodin Alfred Obranić, za nagradu za iznimna postignuća u proteklo jednogodišnjem razdoblju Elektrostrojarska škola Varaždin i mr. Denis Peričić, a za nagradu za doprinos, ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu predlaže se Društvo inovatora Varaždinske županije te gospodin Dragutin Varga i Stana Vereš - najavila je Biberdžić dodavši kako će se na dnevnom redu naći još brojne važne teme poput izvješća o radu župana i drugih.