Crobarometar: Građani sve manje vjeruju u održivost vladajuće koalicije

VV/Index.hr | 27.3.2016. u 11:16h | Objavljeno u Aktualno

Raspoloženje građana Hrvatske skoro tri mjeseca od formiranja nove vlade sve je pesimističnije, a oni sve manje vjeruju u održivost vladajuće koalicije, donosi to redovito istraživanje CROBarometar koje provodi IPSOS na 969 građana od 1 do 21. ožujka, prenosi Index.hr.

HDZ i SDP bilježe isti rast od jednog postotnog poena u ožujku. HDZ je tamo mjesec završio na 30,2 posto, a SDP na 28 posto. No, MOST i dalje gubi potporu od izbora i u ožujku uživa potporu 7,6 % birača, dok je još u studenom imao 19,1 posto potpore.

Živ zid ima, čini se, stabilno biračko tijelo i to njih 6,3 posto, a Bandićeva stranka uživa potporu 3,7 posto. Ostale stranke imaju potporu manju od 2 posto, no većina ih je zastupljena u hrvatskom Saboru.

BUZ ima potporu u ožujku od 1,9 posto. HNS također uživa potporu od 1,9 posto. HSS sada s novim predsjednikom ima potporu od 1,7 posto, HSU je na 1,6 posto, IDS također ima potporu od 1,6 posto, HSP Ante Starčević ima potporu od 1,1 posto birača. OraH ima istu potporu. Ostale stranke imaju potporu od 5, 9 posto. A neodlučnih je birača u ovom trenutku 7,3 posto.

Vladajuća koalicija, uvjereno je u to 51 posto birača, održat će se do kraja mandata. Tako misli sve manje ljudi. Prije samo mjesec dana da će koalicija odraditi mandat do kraja, vjerovalo je 59 posto birača. Istodobno, u ovom trenutku 40 posto birača vjeruje kako koalicija neće odraditi mandat do kraja, još mjesec prije to je mislilo njih 33 posto. No, birači Domoljubne koalicije s više od 80 posto vjeruju u opstanak ove vlade iduće 4 godine.

U ovom trenutku 40 posto birača ne odobrava vladinu politiku, a njih 37 posto je odobrava. No, ožujak je mjesec u kojemu je došlo do obrata i porastao je broj pesimista, a pao broj optimistakoji vjeruju u vladinu politku.

Hrvatska ide u lošem smjeru, to misli 62 posto birača. I taj broj pesimista raste iz mjeseca u mjesec. A zato pada broj optimista i trenutno 24 posto birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Čini se da su i birači vladajuće koalicije već podijeljeni, tako 51 posto birača Domoljubne koalicije misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Kod birača Mosta, optimista je manje odnosno, 47 posto misli kako zemlja ide u dobrom smjeru.