CESTICA SDP-ov Žarko Rodeš upozorio na projekte koji su općinu doveli do ruba: krivci HNS i HDZ! Foto: Ilustracija

CESTICA SDP-ov Žarko Rodeš upozorio na projekte koji su općinu doveli do ruba: krivci HNS i HDZ!

Sponzorirani članak | 13.5.2021. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

- Proračun Općine Cestica već dugi niz godina je u velikom minusu. Godinu 2019. završili smo s minusom 6.262.339,13 kuna, uz 5,5 milijuna kuna kredita koji je Općina uzela za Kulturni centar. Ove godine dug je još veći, a prije lokalnih izbora aktualni načelnik nije dao na Općinsko vijeće izvještaj o izvršenju proračuna za prethodnu godinu, kako vijećnici ne bi vidjeli koliki je dug. Time se svjesno krši zakon po kojem se izvršenje proračuna mora predati na izglasavanje Općinskog vijeća do 1. svibnja svake godine. To je samo jedan od koraka zašto smo pali na ljestvici transparentnosti s ocjene 5 na ocjenu 3 – upozorio je Žarko Rodeš, SDP-ov kandidat za načelnika Općine Cestica čiju je kandidaturu prošli tjedan podržala i saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

20210505_135624_resized.jpg

Zbog dugova stala odvodnja

SDP zamjenik načelnika Općine Cestica upozorio je kako zbog prezaduženosti općinskog proračuna stala izgradnja kanalizacije u pojedinim dijelovima općine.

- Primjerice, kod izgradnje kanalizacije u ulicama u kojima ima slobodnih gradilišta nisu ostavljani šahtovi za priključke novih kuća, a kanalizacija ide po sredini novoasfaltirane ceste te će se izgradnjom priključaka morati rezati nova cesta te samim time poskupiti priključenje objekata na kanalizacijsku mrežu. Tako je u Ulici Matije Gupca u Radovcu i Gornjem Vratnu asfaltirana cesta nakon izrade kanalizacijske mreže. Općina za tu ulicu ima spremnu projektnu dokumentaciju za odvodnju oborinskih voda, ali se zbog prezaduženosti nije išlo u izgradnju već će se to raditi naknadno što poskupljuje izvođenje radova jer treba rezati novi asfalt i ponovo asfaltirati cestu, što je potpuno apsurdno – istaknuo je Rodeš koji je upozorio i na druge projekte u Općini Cestica koji su po njemu doveli do prezaduženosti ove pogranične općine u kojoj je već godinama na vlasti HNS.
Podsjetio je kako su SDP i HNS bili u koaliciji do 2019. godine, kada je ona raskinuta jer SDP nije želio sudjelovati u daljnjem zaduživanju Općine zbog projekta Kulturnog centra koji ni po čemu nije bio prioritet da se za njega zadužuje.

Dogovor mimo SDP-a

- Projekt Kulturnog centra dogovorili smo zajedno s HNS-om, izradili smo i projektnu dokumentaciju s troškovnicima te podržavali izgradnju, ali sredstvima Europskih fondova koji su raspisivali natječaje za tu namjenu. Neto korisna površina prizemlja objekta je 240 m2, a gornjeg kata 238 m2. Izgradnja po troškovnicima trebala je iznositi 3,5 miliona kuna. Kako na natječaju fonda nismo prošli te nismo dobili tražena sredstva, načelnik je sa vijećnicima HNS-a i HDZ-a dogovorio izgradnju kreditom kojim se Općina Cestica zadužuju za dodatnih 6 miliona kuna na sedam godina. Iznos izgradnje naglo je porastao s troškovničkih 3,5 milijuna kuna na čak 5,5 miliona, što u postocima iznosi 60 %. To vijećnicima HNS-a i HDZ-a nije bilo sporno. Budući da za mjesto u vrtiću konstantno imamo listu čekanja, osobno smatram da je dogradnja vrtića bila prioritet ispred Kulturnog centra koji od izgradnje stoji prazan jer sve udruge u Cestici imaju svoje vlastite prostorije – istaknuo je Rodeš.

IMG_9575_copy.jpg

Prenapuhani POS

Rodeš je upozorio i na projekt izgradnje POS stanova, za koje je SDP, kaže Rodeš, bio inicijator.

- Kao zamjenik načelnika odlazio sam na sastanke u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u Zagreb gdje smo dogovarali model izgradnje i konačnu cijenu stanova po četvornom metru. Prvotno smo tražili da se rade kuće u nizu kako smo obećali našim mještanima, ali APN to nije prihvatio jer im cijena izgradnje stanova od 800 eura/m2 nije pokrivala takav tip izgradnje. Nakon što smo prihvatili da se gradi objekt od šest stanova, konačna cijena trebala je biti navedenih 800eura/m2 budući da je općina besplatno ustupila gradilište, napravila pristupnu cestu, dala izgraditi sve komunalne priključke od vode, struje, plina, telefona. Kad smo 2019. godine s HNS-om raskinuli koaliciju, mene su maknuli s projekta i dogovorili gradnju koja na kraju košta 1.350 eura/m2. Kako su stanovi rađeni po modelu poticane POS stanogradnje, naši mještani nemaju pravo korištenja sufinanciranja od strane države koja pomaže mladima u stambenom zbrinjavanju – upozorio je Rodeš koji upozorava i na lokaciju na kojoj bi se trebao graditi auto kamp i Aqua park, a koja je po njemu totalno promašena.

HNS pogodovao Stočaru d.o.o.?

- Projekt je dobro zamišljen do onog trenutka kada se dozvolilo da Stočar d.o.o. otkupi farmu i dvorac Križovljangrad. Farma je puštena u rad i u nju je smješteno oko 1000 kom tovne junadi. Farma se nalazi na svega 150 metara od parcele na kojoj se trebao graditi auto kamp, što je nedopustivo! Da se razumijemo, SDP nije protiv poljoprivredne i proizvodne djelatnosti, ali auto kamp, vodeni park i farma u istom dvorištu jednostavno ne idu zajedno! U projektnu dokumentaciju za auto kamp već se uložilo preko 800.000 kuna, a čitav projekt je promašen zbog same lokacije – upozorio je Rodeš.

Dodao je kako je farma, zajedno s dvorcem i okolnim zemljištem Stočar d.o.o. kupio za dva milijuna kuna.

- Pravo prvokupa imala je Općina Cestica koja nije bila zainteresirana za kupnju tog kompleksa te je u neku ruku pogodovala navedenom kupcu bez obzira što se znalo da će se farma ponovo staviti u funkciju i da nam projekt kamp, autokamp i vodeni park time padaju u vodu. Svakako treba spomenuti kako je Općina Cestica imala zainteresiranog kupca za taj kompleks koji je želio obnoviti dvorac Križovljangrad i razvijati turističke sadržaje na navedenom području, međutim taj kupac nije imao podršku aktualnog HNS-ovog načelnika iz samo njemu poznatih razloga – upozorio je Rodeš koji poziva mještane Općine Cestica da izađu na izbore i svojim glasom to promijene.

- Kao načelnik Općine Cestica uvest ću transparentnost poslovanja, naglasak staviti na razvoj komunalne insfrastrukture, pomoći poduzetnicima i obrtnicima, udrugama, mladima i svim mještanima Cestice. Zato izađite na izbore, glasajte za promjene jer naša općina zaslužuje i može bolje – poručio je Rodeš. 

jumbo_01.jpg

Označeno u