Čačić ugostio kolege župane Bajsa i Posavca te zagrebačku zamjenicu gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević

Varaždinske vijesti | 23.8.2017. u 22:42h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Župan Bjelovarsko – bilogorske Damir Bajs, međimurski Matija Posavec te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević danas su u društvu domaćina, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, prošetali Špancirfestom. Šetajući starogradskom jezgrom Grada Varaždina upoznali su njegovu bogatu ponudu.

-Bio sam puno puta na Špancirfestu, drago mi je da sam danas ovdje na poziv župana Čačića, lijepo je ponovno biti u Varaždinu i lijepo je vidjeti ponovno jednu od najvažnijih manifestacija kontinenta, a posebno u ovo vrijeme ljeta što znači da se može napraviti veliki pomak u turizmu i kod nas. Varaždin je jedan od primjera na koje se drugi trebaju ugledati - rekao je župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs.

Dodao je kako kontinentalni turizam mora imati potporu svih, koja ponekad izostaje te su oni svojevremeno unijeli niz programa za kontinent što je pokazalo rezultate.

-Moramo učiniti da država ni na jedan način ne koći one bolje, ali i da ne omogućuje onima koji su lošiji da žive samo na račun onih drugih koji rade. Dakle, moramo u Hrvatskoj napraviti stvarnu decentralizaciju jer ona, a posebno fiskalna decentralizacija je ključ uspjeha -zaključio je, dodavši da se ne smije okretati prošlosti, ne stavljati stvari pod tepih kao što je to slučaj s brojnim problemima u Hrvatskoj koji se nisu riješili, a za primjer je naveo Agrokor i obrazovnu reformu, ali i običnu ploču u Jasenovcu.

Domaćin, župan, Radimir Čačić tom je prilikom rekao da je Špancirfest i Varaždin točka koja okuplja i mjesto suradnje, a iz čega možemo jedino učiti.

-Na nama je da učimo od kolega. Varaždin je potencijal ljepote i to nije floskula. Nismo ga dovoljno valorizirali pa je taj zadatak pred nama. Pozvat ćemo ekipu koja je zagrebački Advent uzdigla na razinu pa se smatra najboljim u Europi, ali i Porcijunkulovo koje se razvilo fantastično. Mi gradimo Špancirfest na potencijalu Zagreba te taj bazen je prostor na kojem se radi Špancirfest i sve ove manifestacije, pa moramo vidjeti što moramo učiniti da to bude atraktivnije. Autocesta je bila infrastrukturna pretpostavka, a vjerujte mi da će i brza pruga priču dodatno pojačati, ali u međuvremenu moramo raditi na ponudi, a prostora ima - zaključio je Čačić.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da se na Špancirfestu osjeća kao domaćin i kao gost. Skrenuo je pozornost kako su međimursko Porcijunkulovo, varaždinski Špancirfest te Renesansni festival u Koprivnici tri manifestacije Sjevera koje mogu realno skupiti, a imaju taj potencijal, 200.000 posjetitelja, a to je sveukupno 600.000 posjetitelja te ako svatko od njih ostavi barem 20 kuna, to je 12. milijuna kuna u gospodarstvu hrvatskog Sjevera.

-Zato je važno da se povežemo, da se naše turističke zajednice međusobno povežu da bude što više ovakvih manifestacija, da se građani mogu zabaviti, ali i nešto kupiti - ustvrdio je Posavec, dodavši da će učiniti sve da se ojačaju i one manje manifestacije u općinama i ostalim gradovima kako bi kroz turizam jačali gospodarstvo i jačali prepoznatljivost hrvatskog Sjevera cijelom svijetu.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević zahvalila se na pozivu i istaknula kako je ovo izvrsna prilika da se potvrdi kako kontinentalna Hrvatska više nije tranzitno mjesto nego jedna iznimno bogata destinacija.

-Mislim da jednom suradnjom i razmjenom iskustava i primjera dobre prakse itekako možemo ne samo hrvatskim turistima već i drugima iz cijele Europe dati jedan novi sadržaj. Zajedničkim nastupom na Europskom tržištu, turistima koji vole dinamiku i koji ne vole više samo sunce i more nego su upravo željni ovakvih sadržaja možemo pružiti puno više - rekla je Pavičić Vukičević, dodavši da Varaždin oduševljava dahom prošlih vremena te upravo to treba dalje graditi, a što bi na kraju doprinijelo ozbiljnom zapošljavanju i zadržavanju mlađih generacija.

Označeno u
Galerija slika