Čačić: Besplatni prijevoz i besplatni udžbenici bit će zakonski standard

| 28.7.2016. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

-Tražit ćemo da srednjoškolsko obrazovanje postane kao i osnovnoškolsko obrazovanje ustavna kategorija, što bi značilo jednu krajnost i stabilnost tako da se neki mudrica od ministra, ministrice ili župana neće danas-sutra sjetiti i nešto od toga ukidati – istaknula je Natalija Martinčević – potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti na današnjoj konferenciji održanoj u prostorijama Narodne stranke – Reformisti u Varaždinu.

Povod konferencije za medije je potvrda Ministarstva znanosi, obrazovanja i sporta da će se nastaviti postojeći model sufinanciranja prijevoza srednjoškolskih učenika koji je na inzistiranje prvog potpredsjednika Vlade RH, Radimira Čačića uveden 2012. godine.

Naime, saborski zastupnik i predsjednik Reformista, Radimir Čačić istaknuo je da je jedan od ključnih deset programskih odluka koalicije Bandićeve stranke i Reformista, pitanje standarda u obrazovanju kojeg ima Zagreb i sjever Hrvatske, a koji ne uključuje samo besplatni prijevoz srednjoškolaca, nego i besplatne udžbenike.

-Besplatni prijevoz srednjoškolaca i besplatni udžbenici će biti zakonski standard za cijelu Hrvatsku – rekao je Čačić dodavši da ne žele da se to pitanje svodi samo na lokalno već da postane zakonski standard, a to je pretpostavka za njihov programski cilj koji se odnosi na obavezno srednjoškolsko obrazovanje.

U okviru toga, saborski zastupnik Čačić je također istaknuo i važnost modela JPP-a veznog za obrazovanje i društvene djelatnosti.

-Taj je model u temeljima našeg programa, naše koalicije – rekao je Čačić dodavši da ni prošla Milanovićeva vlada, ni sadašnja nisu otvorili mogućnosti da osnovne i srednje škole koriste europska sredstva, a što je oštetilo razvoj Hrvatske u obrazovnom smislu.