Radimir Čačić i Natalija Martinčević Foto: Ivana Dreven

Čačić: Ako se Štromar ne ispriča, zvat ću ga "podli lažljivac"

| 2.9.2016. u 14:01h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Petljanje je jedno, a podlost i direktno, bezobrazno laganje su nešto sasvim drugo. Ja, naravno s pamćenjem nemam problema, ali župan Štromar ima ozbiljnih problema s moralom - rekao je predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić na konferenciji za medije koju je sazvao kao odgovor na komentar župana Predraga Štromara o Čačićevom gostovanju na N1 televiziji.

Podsjetimo, Štromar je na Čačićeve izjave da se HNS više ne zalaže za sufinanciranje prijevoza svim srednjoškolcima, već da se slaže s HDZ-om i MOST-om oko uvođenja imovinskog cenzusa, kazao: "To ne da nema veze s istinom nego mi nije jasno odakle gospodinu Čačiću uopće ideja da tako nešto kaže".

>> Štromar o Čačiću oko prijevoza srednjoškolaca: Čačić očito ima problema s pamćenjem!

Čačić je danas kazao da rijetko reagira na izjave koje su česte tijekom kampanje, no napomenuo je da je upozoren na "neistine i poluistine, podmetanja i različite prljavštine u kojima često sudjeluje varaždinski župan Predrag Štromar".

- Ja sam davno to rekao, a i relevantni podaci su to potvrdili, da se radi o čovjeku koji ni na kakav način ne zadovoljava funkciju na kojoj se nalazi, koji je bio relativno upotrebljiv kao drugi ili treći čovjek na funkcijama koje je obavljao, ali sam po sebi nema ni snage ni vizije ni hrabrosti ni sposobnosti - rekao je Čačić i dodao da u početku nije vjerovao kako se Štromar služi podlostima.

- Međutim, pročitao sam reakciju Štromara na moj intervju za televiziju N1, gdje je bilo riječi o prijevozu srednjoškolaca, projektu koji sam ja osmislio još kao župan, prvi i jedini ga uveo u Hrvatskoj, nametnuo sam ga u Vladi kao potpredsjednik Vlade, a župan Štromar se pokušava afirmirati kao zaštitnik i promotor tog projekta - istaknuo je Čačić i dodao da su ankete pojedinih medija u kojima su se stranke izjašnjavale o svojim stajalištima, među ostalim i o besplatnom prijevozu srednjoškolaca, pokazale da se "Reformisti zalažu za besplatni prijevoz bez ikakvih uvjeta i cenzusa, jer su besplatni prijevoz i udžbenici pretpostavka da se uvede obavezno srednjoškolsko obrazovanje, koje mora biti beplatno".

- Nažalost, i HDZ i MOST, s kojima se župan Štromar kao sukobljavao, ali i HNS, imaju isti stav i rekli su da o tome treba razmisliti u smislu imovinskog cenzusa. Čim se stvar relativizira, dolazimo u situaciju u kojoj se nalazimo već nekoliko godina, nakon mog odlaska iz Vlade, i kada se stvari postaju nejasne. Za građane, roditelje, je sasvim svejedno hoće li se dio plaćati iz fondova Europske unije ili proračuna općine, županije, bitno je samo je li besplatno ili nije - rekao je Čačić i nastavio oštro prozivati Štromara.

- Dakle, župan Štromar petlja. Međutim, kako ga je ponijelo to petljanje i kampanja u kojoj se valjda navikao na laganje na skupovima i u komunikaciji koja nije toliko javna da bi mogao biti prozvan, on nastavlja s izjavom "ja osobno sam lobirao više od 170 puta prema ministru Šustaru, a vezano za prijevoz srednjoškolaca u Saboru je najglasniji bio moj kolega saborski zastupnik Milorad Batinić - istaknuo je Štromar te dodao kako Čačić očito ima problema s pamćenjem jer je, navodi Štromar, upravo on glasovao za proračun ove tehničke Vlade na odlasku koja je sufinanciranje prijevoza u tom istom proračunu i ukinula." - citirao je Čačić tekst s reakcijom Štromara.

- Petljanje je jedno, a podlost i direktno, bezobrazno laganje su nešto sasvim drugo. Ja, naravno s pamćenjem nemam problema, ali župan Štromar ima ozbiljnih problema s moralom. Naime, on jako dobro zna, a to se i vidi u izvještajima sa Sabora, kako sam ja glasovao, kako su Reformisti glasovali, da smo podnosili amandman i da sam bio jedan od 51 zastupnika oporbe koji su glasovali protiv proračuna jer se nismo slagali s činjenicom da se Varaždinskoj županiji nanose štete. 20 zastupnika oporbe nije tamo bilo ili nisu glasovali, ne znam da li je bio netko iz HNS-a, a nije me ni briga - rekao je Čačić te na kraju konferencije za medije najavio još oštrije nastupe prema Štromaru.

- Ako se župan Štromar ne ispriča za ovu podlu laž, jer time insinuira meni i Reformistima da smo glasali protiv interesa ove županije, kao što su to zaista i učinili neki zastupnici, poput HDZ-ovaca i Podolnjaka, od sad nadalje u svakom ću ga javnom obraćanju etiketirati kao "podli lažljivac" - zaključio je Čačić.