Bosilj: Riješit ćemo ovo ruglo, spomenik pohlepe i sramote, zakonito i bez troška za građane

vv | 13.3.2021. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

-Ovo je ruglo, spomenik pohlepe i sramote interesnih skupina i varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je najodgovorniji što se varaždinski komunalni otpad ovdje godinama balirao i odlagao,  odnosno što tu leži već 15 godina i vrijeme je da se maknu - ustvrdili su čelnici varaždinskog SDP-a govoreći ispred bala u Brezju o tom, najvećem i najstarijem varaždinskom komunalnom problemu.   

Taj problem, kako je naglasio predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković, Čehok nije riješio ni tijekom zadnjeg mandata, unatoč opetovanim obećanjima.

-Od 2017. opet su izgubljene godine, i to četiri, tijekom kojih je Čehok, doduše, pokušavao zbrinuti bale s ovog, za sve Varaždinke i Varaždince, žalosnog mjesta, ali tako da prije svega zadovolji svoje osobne interese, kao i interese interesnih skupina koje cijelo vrijeme stoje iza njega. Pokušava se izvući iz zatvora na koji je zasada nepravomoćno osuđen. Zato je prošle godine 13 Čehokovih i Pataftinih vijećnika, poduprijeti HDZ-ovim, dogovorili integralnu nagodbu, koja se pokazala kao vrlo sumnjiv posao zbog kojeg su gradski vijećnici odlazili i na obavijesne razgovore, a sve nas je dovela u još teži položaj, ustvrdio je Marković.

Umjesto toga, kako je dodao, trebalo je postupati prema planu ministarstva, a sada su napravili potpuni zaokret o kojem ne zna ništa čak ni predsjednik Gradskog vijeća iz redova HDZ-a.

 -Netko tko je na čelu Gradskog vijeća, koji je dio vladajuće većine, sada, na kraju mandata, govori da gotovo ništa nije znao. Time samo želi oprati ruke od Čehoka, koji im je četiri godine bio suradnik, iako im je 2017. bio suparnik, kao što je i sada pa vele da će njihov kandidat riješiti bale. No, što su radili ove četiri godine, kada su isto imali vertikalu vlasti? Vrijeme je da odgovornost za rješenje ovog problema preuzmu oni koji to mogu riješiti po zakonu jer nemaju veze s nikakvi interesnim skupinama, kao što je to Neven Bosilj, rekao je Marković, napominjući da je Habijanovo ukazivanje na vertikalu vlasti vrhunac licemjerja i farizejstva koji HDZ uvijek ima kada im je oportuno.

 Hodogram nadležnog ministarstva s 11 točaka, kako je najavio Bosilj, bit će temelj za rješavanje bala.

-Ako državna institucija nešto propiše, neovisno tko je na vlasti, onda se toga treba držati. Iz nekog razloga aktualna vlast nije se htjela pridržavati, no mi ćemo ga se držati. Napravit ćemo i novi program sanacije, koji uključuje i spaljivanje te dr,  budući da je sadašnji napravljen tako da pogoduje MBO-u.  To će biti podloga za raspisivanje međunarodnog natječaja do kraja godine jer prethodno treba osigurati sredstva, ukazao je Bosilj, podsjećajući da je 40 posto novca spremno dati ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša, a ići će se i na sredstava iz ITU-a kako građane ništa ne bi koštalo.

Dodao je da već postoje EU sredstva za cestu koja prolazi lokacijom na kojoj su bale, ali rok za izgradnju je godinu dan.

-Treba konačno ovo riješiti, jer ovdje je prostor za novi Varaždin. Tu je 77 parcela, od kojih je zadnje četiri godine prodano četiri, i to varaždinskim, što je dobro. Ovim tempom trebalo bi 77 godina. Javljaju nam se investitori i možemo promijeniti izgled Varaždina, ako što prije i zakonito riješimo bale, poručio je Bosilj, naglašavajući da se do sada nije ništa riješilo jer nitko zapravo nije zastupao interese Grada, budući da su Čehoku na pravom mjestu bili njegovi i interesi povezanih osoba kojima se također sudi.

Upitan po ćemo se rješenje SDP-a razlikuje od natječaja u vezi čije dokumentacije traje savjetovanje, Bosilj je rekao da se ona vidi u tome postupa li se uistinu po hodogramu ili ne.

-Treba raskinuti ugovor iz 2008. godine jer T7 VIS nije imao uvjete za obradu, kao što se poništila odluka o koncesiji, jer to traži država da bi sufinancirala. Iako su dobili zeleno svjetlo na Gradskom vijeću, ova ekipa to nije učinila jer bi time smanjili izglede da dobi veći do kolača. Štoviše, napravili su takav sanacijski program prema kojem sve mora u MBO pa je i ostavku dala njihova vijećnika Lovorka Dmitrović, rekao je Bosilj te zamolio vladajuće da, zbog mogućih novih problema, ne kreću s ničim dva mjeseca prije izbora, kad ništa nisu napravili četiri godine.

No, budući da je rekao kako bale nisu pod koncesijom jer je sud poništio odluku DKOM-a koji je bio stao na stranu CE-ZA-R-a, kao i da ne postoji način da ugovor iz 2008. spriječi natječaj, Bosilj je upitan vidi li onda mogućnost da Čehok provede najavljeni natječaj, koji nije uspio ni Zmajlović.

-   Habijan je rekao da on to ne misli stavljati na dnevni red i to je korektno od njega. Priznao je da nisu uspjeli i da to treba ostaviti novoj vlasti. Držimo ga za riječ. Nismo sretni zbog toga, ali bale ćemo riješiti, rekao je Marković, koji je ustvrdio da ne vjeruje kako bi Čehok išao raspisivati natječaj mimo Gradskog vijeća.