Alen Runac o motivima kandidature i protukandidatima u emisiji "Otvoreni studio"

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.3.2017. u 15:19h | Objavljeno u Aktualno

Alen Runac, aktualni predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina te HDZ-ov kandidat za župana Varaždinske županije sudjelujući u VTV–ovoj emisiji „Otvoreni studio“ predstavio se javnosti te govorio o predstojećim lokalnim izborima.

Na pitanje zašto se kandidirao za župana kazao je kako je osjetio da je to nešto što mora učiniti kako bi preuzeo odgovornost za ono što se događa u Županiji.

- Jer ako ćemo okrenuti glavu od problema i ako se nećemo primiti posla doći će do negativne selekcije što je danas primjer. Znači nesposobni ljudi doći će do određenih mjesta i dogodit će se ovo što se danas događa u Varaždinskoj županiji - objasnio je Runac motiv zbog kojeg se kandidirao na mjesto župana na predstojećim lokalnim izborima.

Kako ističe, oduvijek je postojao respekt prema varaždinskom kraju, smatralo ga se bogatim krajem.

-Pogledajte gdje smo danas. Moramo priznati da nam je županija devastirana, svakodnevno odlaze institucije iz grada i sva sreća da je zaustavljen preustroj policijske uprave na nivou države jer bi već danas PU bila u Koprivnici, to se ne smije događati i zato sam odlučio svojom kandidaturom ovo prekinuti – rekao je.

Runac koji je svoju kampanju započeo obilaskom Varaždinske županije kazao je kako je na terenu zamijetio da aktualna vlast nije ništa dobro napravila te da oni imaju konkretne projekte, a od tih projekata istaknuo je važnost vraćanja vojske u grad.

- Napadali su nas što će nam vojska u gradu, a ja na to gledam kao da ćemo dobiti novu firmu sa petstotinjak zaposlenih - rekao je.

Od ostalih projekata s kojima će se baviti kad dođu na vlast je i aglomeracija.

- Recimo u Međimurskoj županiji taj je projekt već gotov, a mi još nismo ni lopatom zagrabili. Prema tome nesposobnost je tu vidljiva – rekao je Runac i nabrojao još problem bolnice, Arboretum Opeku kao projekte s kojima će se baviti te je rekao da su krenuli dogovori vezani za zdravstveni turizam u Varaždinskim Toplicama.

Nama teče voda u Varaždinskim Toplicama praktički iz slavine i 70 posto ide u potok, a svi znamo koja je povijesti termalne vode i evo ništa se ne radi – zaključio je.

Tijekom razgovora u VTV -ovoj emisiji koju je vodio Goran Mališ dotaknuli su se i pitanja problema Opće bolnice Varaždin te da se nisu iskoristila velika sredstva koja su bila ponuđena još 2009. godine

-Zato je Međimurski župan to iskoristio i uzeo novce - naveo je Runac primjer, dodavši da aktualni župan Štromar tek sada, zadnja dva mjeseca prije izbora, kreće s projektima.

Što se tiče pitanja oko problema baliranog otpada Runac je rekao da taj problem župan Štromar nikad neće riješiti.

- Imali su vertikalu prema vlasti, ali su išli protestirati pred svoju vladu koja im je htjela pomoći s balama – rekao je, dodavši da pitanje gdje su ti novci treba uputiti na druge institucije.

Na pitanje što bi napravio da je on na vlasti te da je vertikala malo drugačije posložena Runac je rekao da nisu još bili na razgovoru s ministrom, ali planiraju.

-Sad smo imali razgovor s Jandrokovićem i Plenkovićem, početkom četvrtog mjeseca ćemo moći „koristiti“ vlastite ministre te pokušati naći rješenja kako bismo pomogli našim područjima te ćemo napravit kako će oni reći - istaknuo je.

Na pitanje kako Varaždinska županije diše te je li poljoprivreda onakva kakva bi trebala biti Runac je rekao da nije upućen u sva područja, ali da će se sigurno okružiti kvalitetnom ekipom koja će mu pomoći.

- Ne mogu sve znati, ali imam jako kvalitetnu ekipu te se volim okružiti sposobnim ljudima jer samo tako možeš čuti pametne stvari, a ne kao druga strana koji idu studirat tek s 40 godina jer imaju položaj, a nemaju školu pa im je problem - istaknuo je, dodavši da ima ljude kojima je poljoprivreda struka i koji znaju teren te će se zalagati za ekološku proizvodnju.

Što se tiče gospodarstva upitan je na koji se način misle približiti gospodarstvenicima.  Na što je Runac kao primjer naveo kako jedino HDZ-ove općine kao što su Jalžabet i Kneginec dižu statistiku županije jer se one uglavnom bave gospodarstvom i privlaćenjem poslovnih subjekata, ovi ostali ne baš previše.

Na pitanje da je on župan i da je Habijan gradonačelnik kako bi funkcionirala vertikala i što bi prvo napravio nije dao konkretan odgovor već je samo istaknuo da je vertikala bitna te da se kao primjer može razmotriti grad Zadar.

- Vertikala je važna možemo pogledati Zadar što je tamo napravljeno. Imali su sposobnog čovjeka jer neće nitko vama iz Vlade dolaziti s projektima pa vam govoriti da napravite to i to ako vi nećete ići k njima. Ako mi čekamo da k nama netko dođe onda nema ništa od toga – objasnio je Runac.

Na voditeljovo pitanje kako vidi budućnost i što prognozira odgovorio je kako postije jedino dvije budućnosti. 

-Jedna je ako oni pobijede i daljeće se događao ovo što se događa, nemojmo se zavaravati, a druga je mogućnost - mi koji ćemo iskoristiti tu vertikalu vlasti jer da bi napravio kapitalne stvari moraš imati potporu vrha inače ništa od toga – objasnio je Runac, dodavši da je u kampanju krenuo dobronamjerno i otvorena srca.

Na pitanje što očekuje od proukandidata rekao je kako su iza njega rezultati te da on nema "repove" iz prošlosti za razliku od konkurencije dok će svoj program iznijeti krajem travnja i bazirat ćemo se uglavnom na poljopriovredu i turizam.

Označeno u