Započeo Erasmus+ projekt o društvenom poduzetništvu u Novom Marofu Foto: Udruga Mladi za Marof

Započeo Erasmus+ projekt o društvenom poduzetništvu u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 8.12.2016. u 15:13h | Objavljeno u Društvo

U subotu 3. prosinca Udruga Mladi za Marof iz Novog Marofa je dočekala 30 osoba iz 10 zemalja koje sudjeluju na međunarodnom osposobljavanju za osobe koje rade s mladima pod nazivom "EU goes with innovative social entrepreneurship led by youth" ili skraćeno "EU goes WISELY".

Sudionici ovog projekta, koji je financiran kroz EU program Erasmus+, dolaze iz Češke, Grčke, Hrvatske, Litve, Makedonije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Španjolske te od 3. do 11. prosinca u Novom Marofu prolazi kroz cijeli niz pripremljenih aktivnosti kako bi razvili vještine potrebne za rad s mladima te naučili nešto novo o društvenom poduzetništvu.

Prvih dana aktivnosti sudionici su se se upoznali s mjestom gdje se održavaju radionice: Centrom za neformalno učenje u Novom Marofu, upoznali su sudionike koji su stigli iz drugih zemalja te programom aktivnosti koje će imati ovih sedam dana boravka u Novom Marofu. Osim u Novom Marofu, nekoliko radionica je bilo održano i u drugim mjestima - tako su kod dvorca Trakošćan sudionici razvijali grupni rad, u Lepoglavi su od Davorina Špička doznali o aktivnostima Nezavisne udruge mladih, udruge koja je također vrlo iskusna u provođenju Erasmus+ programa, a Hrvoje Kovač, dogradonačelnik Lepoglave, održao je nadasve zanimljivo predavanje o društvenom poduzetništvu nakon koje je uslijedila duža diskusija.

- U želji da strane sudionike što bolje upoznamo s kulturom i tradicijom našeg kraja, organizirali smo tradicionalnu zagorsku večeru u restoranu Lipi u Ivancu te su sudionici imali priliku probati izvrsnu "domaču" juhicu, puricu z mlincima i štruklje - poručili su iz udruge i dodali da će sudionici projekta, u potrazi za dobrim primjerima društvenih poduzeća, posjetiti i Varaždin te Čakovec.

Radionice su organizirane tijekom cijelog dana, a voditelji su sudionike proveli kroz niz aktivnosti u kojima se definirao pojam društvenog poduzetništva, koje karakteristike društveni poduzetnik treba posjedovati, kako razviti kreativnost i kako donositi odluke.

- Da sudionicima ne fali motiviranosti vidi se iz njihove želje za diskusijom i razjašnjavanju svih nejasnoća oko detalja vezanih uz društveno poduzetništvo. Kroz dnevne evaluacije doznajemo što smo naučili taj dan, što je bilo dobro, a što loše te što možemo učiniti da sljedeći dan bude još produktivniji - istaknuli su iz Udruge MZM.

U utorak se lokalno stanovništvo imalo priliku susresti sa sudionicima ovog projekta, njihovim kulturama, pojedinostima o samom projektu te o Erasmus+ programu. Naime, u maloj dvorani Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" strani sudionici su prezentirali svojih devet zemlja te su nakon toga prisutne ponudili sa svojom tradicionalnom hranom i pićem.

- Pred sudionicima projekta ostaje još mnogo rada do kraja tjedna te se nadamo da će im Novi Marof pružiti mnogo razloga da im ovaj projekt ostane u lijepo sjećanju - zaključuju iz udruge Mladi za Marof.