Projektom SPAS 760 učenika iz varaždinskih osnovnih škola ima besplatnu užinu ili ručak Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Projektom SPAS 760 učenika iz varaždinskih osnovnih škola ima besplatnu užinu ili ručak

IHR/Varaždinske vijesti | 4.3.2020. u 14:35h | Objavljeno u Društvo

Šezdesetak učenika III. OŠ Varaždin ima osiguranu besplatnu užinu ili ručak zahvaljujući projektu ŠkolSka PrehranA za Sve - SPAS III.

- Riječ je o vrlo važnom projektu za sve jer omogućava svim učenicima demokratizaciju obrazovanja u širem smislu, a tu je i prehrana kao osnovna potreba. Svi dobro znamo da samo zadovoljna i sita djeca mogu dobro učiti - rekla je Jasenka Martinčević, ravnateljica III. OŠ Varaždin na početnoj konferenciji projekta SPAS III koja je održana danas u Varaždinu.

Uz tu varaždinsku školu, u projekt SPAS III uključene su sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Varaždin, Katolička osnovna škola Sveta Uršula te Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.
- Cilj projekt je pomoći djeci koja su potrebita kako bi im osigurali besplatnu užinu. Ove godine ukupno je u projekt SPAS uključeno 760 učenika od ukupno 3500 učenika koliko ih ima u osnovnim školama s područja Varaždina. Riječ je o projektu koji se provodi već treću godinu zaredom, s time da se osigurava besplatna užina za učenike, ali postoji i mogućnost subvencioniranja ručka u iznosu od 5,47 kuna, s time da ne koriste svi učenici jedno i drugo, već prema potrebi - napomenula je privremena pročelnica varaždinskog Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević.

Za projekt je Grad Varaždin iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije osigurao gotovo milijun kuna, što će biti dovoljno za prehranu učenika u ovoj školskoj godini. Projekt je naišao na odobravanje roditelja.
- Sve se radi vrlo diskretno, tako da učenici zapravo ne znaju kome užinu plaćaju roditelji, a kojima se ona financira iz projekta SPAS III - istaknula je ravnateljica III. OŠ Varaždin Martinčević.

Prijašnjih godina Grad Varaždin je besplatne obroke školske kuhinje djeci u potrebi osiguravao putem Zaklade "Hrvatska za djecu" i Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a sada se to rješava putem ovog projekta. Projektni prijedlog na otvoreni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva" Grad Varaždin je dostavio prošle godine u kolovozu. Odluka o fiannciranju donosena je u studenom prošle godine te je projektni prijedlog odobren u maksimalnom iznosu od 999.736,58 kuna. Projektni prijedlog Grada Varaždina je ostvario maksimalnih 15 bodova od ukupno mogućih 15 bodova, te će se projektom financirati u 100 postotnom iznosu svi obroci učenika.