Uz partiju šaha otvoreno igralište PŠ Črešnjevo, najavljeni Dani Centara izvrsnosti Varaždinske županije Foto: Foto: Varaždinska županija

Uz partiju šaha otvoreno igralište PŠ Črešnjevo, najavljeni Dani Centara izvrsnosti Varaždinske županije

VV | 17.4.2019. u 14:57h | Objavljeno u Društvo

Partijom šaha na otvorenome koju su odigrali županijski prvaci, učenice PŠ Druškovec i učenici VI. OŠ Varaždin danas je otvoreno novouređeno igralište Područne škole Črešnjevo.Varaždinska županija je uložila 360.000 kuna u uređenje igrališta, koje je posebno po tome što, uz nogometno i košarkaško igralište, ima i dva šahovska polja.

- Za igranje šaha na ovom igralištu već vlada veliki interes. Time smo ispunili cilj, a to je da se dodatno popularizira šah koji je izvanredno pedagoško sredstvo. Utječe na razvoj pamćenja, logike i koncentracije kod djece, koja razvijaju sve stupnjeve kritičkog mišljenja – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Na otvorenju je bio Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, kao i ravnateljica OŠ Tužno Jasna Brdar.

- Poseban je dan za našu područnu školu, jer je školsko-sportsko igralište veliki plus budući da će naših 100-tinjak učenika sada moći vježbati na vanjskom prostoru – rekla je ravnateljica Brdar. 

inGGGdex.jpg

Zahvaljujući Strategiji o uvođenju šaha Varaždinske županije, koja je usvojena 2016. godine, sve se veći broj osnovnoškolaca bavi ovom igrom.

- Šah se počeo uvoditi u županijske škole kao izvannastavna aktivnosti, a ponosni smo što se u tri godine broj učenika koji se bave šahom s 30 povećao na 200. Posebno zadovoljstvo je što mogu najaviti da će da će u subotu, 27. travnja, biti održan 3. po redu Festival šaha Varaždinske županije u prostorima Prve gimnazije Varaždin – rekao je zamjenik Paljak.

Inače, to je samo jedno od događanja u sklopu Dana Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji će biti održani od srijede, 24. travnja do subote, 27. travnja. U srijedu, 24. travnja, bit će održan Festival informatike Varaždinske županije (Prva gimnazija Varaždin), a u četvrtak, 25. travnja, 5. Festival matematike Varaždinske županije (Gospodarska škola Varaždin). Vrhunac će biti u petak, 26. travnja, kada će u 10 sati u hotelu Turist početi 1. međunarodna tematska konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“, na kojoj će sudjelovati i predavanja održati ugledni gosti iz Hrvatske, ali i inozemstva. 

- Prvu konferenciju posvećenu darovitim učenicima organizira Europski centar za darovite – Centri izvrsnosti Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na konferenciju dolazi prof. dr. sc. Albert Ziegler, predsjednik vijeća Europske mreže za podršku darovitima, prof. dr. sc. Lianne Hoogeveen iz Nizozemske, prof. dr. sc. Mojca Juriševič iz Slovenije i brojni drugi stručnjaci, među kojima i poznati Korado Korlević iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan. I dok će svi oni održati predavanja, dolazak na konferenciju najavili su i brojni drugi ugledni gosti, među kojima i aktualni i bivši dekani fakulteta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Nizozemske - nabrojio je dožupan Paljak.

cresnjevo_igraliste_sah_9.JPG

index.jpg