Uz obilježavanje Dana kruha, učenici iz OŠ Beletinec naučili i odakle dolazi koja namirnica

Varaždinske vijesti | 29.10.2018. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Povodom Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje, u prostorima OŠ Beletinec postavljena je izložba plodova zemlje našega zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja te šumskih plodova. Izložbu je postavila učiteljica povijesti Ines Toma, a u svemu su joj pomogli učenici koji su sve to donijeli iz svojih domova i vrtova.

Također, ove su se godine u školi odlučili i na provedbu malog istraživačkog projekta vezanog za ovo obilježavanje. Učiteljica geografije Sanja Prešnjak je zajedno s učenicima napravila tematsku kartu svijeta. Naime, učenici su sa učiteljicom izradili kontinente od stiropora i svaki je učenik dobio zadatak da istraži porijeklo neke prehrambene namirnice. Učenici su trebali pomoću interneta otkriti odakle je uistinu neko voće ili povrće došlo u Europu ili Hrvatsku. Tako su saznali da je primjerice krumpir došao iz Južne Amerike, kava iz Afrike, a češnjak i patlidžan iz Azije. Učenici su također trebali nacrtati odabrano voće ili povrće ili donijeti isprintanu fotografiju koju su zatim postavili na odgovarajuće mjesto na velikoj slijepoj karti svijeta. Analizirajući dobivenu kartu, ustanovili su da je većina namirnica u Europu došla zahvaljujući kolonijalnim silama jer većina svakodnevne hrane nije iz Europe.

- Ako vas zanima porijeklo neke namirnice, naši učenici će vam rado odgovoriti jer su postali pravi mali istraživači! - poručuju iz OŠ Beletinec.

Označeno u