U OŠ Petrijanec visoka razina motiviranosti za sudjelovanjem u EU projektima

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.10.2019. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Osnovnoj školi Petrijanec odobrena su nova dva europska projekta. Jedan o rješavanju različitih problema koji se javljaju među vršnjacima i o tome kako pomoći djeci s posebnim potrebama da bi se lakše snašla u školi dok se drugi odnosi na STEM područje s posebnim naglaskom na informatiku i matematiku.

Primjeri dobre prakse

- Posebno sam ponosna što su našem školskom projektnom timu, s voditeljicom Jasminkom Belščak, učiteljicom savjetnicom koja je glavna koordinatorica i njezinom zamjenicom Ljiljanom Mavrek, učiteljicom engleskog jezika, odobrena još dva europska projekta - ističe ravnateljica škole Valerija Paljak.

Prvi projekt pod nazivom “I see you, I hear you, I feel you” razmatra probleme među vršnjacima te mu je naglasak na tome kako djelovati da bi se djeca lakše uklopila u školu.
- Taj nam je projekt važan, iz razloga što imamo velik broj učenika s posebnim potrebama, što školujemo učenike romske nacionalne manjine, učenike koji su u udomiteljskim obiteljima, a nerijetko su to djeca koja dolaze s različitim problemima i potrebama. To je bio jedan od motiva zašto smo se uključili u ovaj projekt. Uviđamo kako slične probleme rješavaju drugdje, učimo nešto novo i naučeno implementiramo u rješavanje svakodnevnih izazova - navodi ravnateljica, dodajući da projektne teme nisu samo potrebe učenika već i prevencija vršnjačkog nasilja. Smatramo da razmjena dobre prakse sa školama drugih zemljama može biti od pomoći, a partneri u projektu su Estonija, Poljska, Turska, Španjolska i Makedonija.

Drugi projekt koji je školi nedavno odobren odnosi se na STEM područje, a kako je škola bila u pilot projektu E-škole s ovim projektom koji im je odobren samo nadograđuju znanja. Projekt se zove “Taking a learning journey on a STEM train”.
- Kao što stavljamo naglasak na učenike s teškoćama, u školi želimo pružiti jednake šanse svim učenicima pa posebno pazimo i na one koji su nadareni i koji imaju sklonosti za STEM područja. Poseban je naglasak na informatiku i matematiku - kaže ravnateljica dodajući da su im u ovom projektu partneri Bugarska, Italija, Velika Britanija, Rumjnjska i Turska.

Inače, Osnovna škola Petrijanec do sada je imala dva europska projekta koja su provodili i od kojih je jedan završio početkom rujna sa zadnjom mobilnošću u Tursku u lipnju. Bio je to projekt “No place for hate”, a uz njega postoji još jedan europski projekt pod nazivom “European school post” koji će trajati još narednu godinu i kojem je OŠ Petrijanec glavni koordinator.
- Projektom “No place for hate” vidljiv je velik napredak u međuvršnjačkim odnosima, spremnost da jedni drugima pomažu kao i veći broj učenika i učitelja koji žele aktivno sudjelovati u takvim projektima pa je to razlog zašto ulazimo u nove projekte. Dakle, motiviranost je zaista na visokoj razini u školi - kaže ravnateljica.

Među ostalim naglašava da je projektom “European school post” postignuta povezanost učenika koja se kroz cijeli projekt proteže uz upoznavanje kulture pojedine zemlje sudionice na projektu.
- Kroz praznike smo dobili hrpu razglednica iz čitavoga svijeta. Sva djeca koja su sudjelovala u projektu međusobno su si slali razglednice i bez obzira na praznike ostali su u kontaktu i to je ona glavna svrha. Ne samo da smo na povezani društvenim mrežama već se projektom želi aktualizirati tradicionalni oblik komunikacije - složile su se Jasminka Belščak, učiteljica savjetnica koja je glavna koordinatorica i njezina zamjenica Ljiljana Mavrek, učiteljica engleskog jezika.

Uskoro putovanje u Slovačku

One navode da je cilj projekta upoznavanje drugih kultura kroz pisanu riječ, odnosno upoznavanje druge kulture kroz razglednice, tekstove, novine, brošure, stripove i kalendare.
- Već smo dizajnirali jedan kalendar, koji sadrži posebno obilježene datume, praznike koji se obilježavaju u tim partnerskim državama i još su posebno istaknuti datumi vezani uz zaštitu podataka, zaštitu djece u medijima - kažu sugovornice, dodajući da je to jedan zanimljiv projekt u koji su djeca cijelo vrijeme uključena, a zemlje partneri su Slovačka, Turska, Rumunjska, Grčka i Bugarska.

- Sada početkom 10. mjeseca u sklopu tog projekta putujemo s učenicima u Slovačku, u grad Košice gdje će učenici sudjelovati u njihovom Maratonu mira i Multimedijskoj bijeloj noći, a što su posebni događaji u Slovačkoj. Bit će tu radionica, kreativnog i stvaralačkog pisanja. Putuje šest učenika i četiri učitelja s ravnateljicom, dok ćemo u studenom mi biti domaćini stranim učiteljima - navode.
Inače, projekti su u potpunosti sufinancirani sredstvima EU. U sva četiri europska projekta, uključeno je oko 70 učenika i desetak učitelja OŠ Petrijanec, a školi je odobreno više od 100.000 eura.

Označeno u