Tim Druge gimnazije Varaždin u Latviji započeo novi Erasmus+ projekt

V.V. | 8.11.2016. u 09:15h | Objavljeno u Društvo

U Četvrtoj srednjoj školi u latvijskom gradu Jelgavi od 17. do 21. listopada održala se prva mobilnost učenika i prva edukacija nastavnika kao dio dvogodišnjeg projekta „Sports Formula“ koji sufinancira Europska komisija.

Uz učenike i nastavnice Druge gimnazije Varaždin Ivanu Labaš, Martinu Klepač i Patrika Mežnarića te Vlatku Drvarić i Marijanu Horvat, u projektu sudjeluju učenici i nastavnici iz Latvije – koja je koordinator projekta – te Italije, Francuske i Poljske.

Ovaj je projekt ujedno i eTwinning projekt, a intelektualni rezultat su elektroničke knjige koje će se objaviti po završetku projekta 2018. godine.

IMG 0001

Iz rezultata međunarodnog testiranja učenika PISA iz matematičke i prirodoslovne pismenosti proizlazi da zadaci koji se rješavaju na redovnoj nastavi ne doprinose motivaciji učenika za učenje matematike kao ni njihovim postignućima.

Istraživanje u školama koje sudjeluju u projektu pokazalo je da se zadaci iz stvarnog života rijetko rješavaju na nastavi matematike, a još rjeđe zadaci koji bi obuhvaćali upotrebu matematike, kemije, biologije i fizike.

Svrha ovog projekta je poboljšati kompetencije učenika poboljšanjem sadržaja nastave matematike i rješavanjem složenijih zadataka povezanih s drugim znanostima. Također, učenici vjeruju da sport nije povezan s matematikom i znanostima jer se na nastavi susreće mali broj zadataka koji ta područja obuhvaćaju.

IMG 0296

Cilj projekta je razbiti taj mit i pokazati učenicima da sport koristi statistiku za sažimanje i evaluaciju rezultata, a sportska se postignuća mogu poboljšati shvatimo li matematičke, fizičke i kemijske procese. Istraživanja također pokazuju da upotreba ICT alata povećava motivaciju učenika jer tako lakše kontroliraju stečeno znanje.

Učenici vjeruju da je upotreba novih tehnologija prilika da razviju digitalne kompetencije koje će se u budućnosti tražiti u obrazovanju i radu.

Učenici svih zemalja sudionica u Latviji su predstavili svoju zemlju i školu, upoznali latvijski obrazovni sustav na nastavnim satovima iz različitih predmeta te sudjelovali na radionicama na kojima su koristili ICT alate za infografiku, dok su nastavnici sudjelovali na edukaciji iz GeoGebre te sastancima na kojima su dogovarali projekte aktivnosti.

IMG 0518

Također su posjetili Latvijsko sveučilište u Rigi na kojem su prisustvovali predavanju o procesima koji se događaju u tijelu kad vježbamo, a ljepote latvijske prirode upoznali su na izletu u šumovitu Siguldu te bijelim pješčanim dinama u Saulkrastiju.