Svečano obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.10.2018. u 12:48h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu svečano je obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja, UNESCO-va inicijativa pokrenuta još 1999. godine,a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Svečanom obilježavanju prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, dekan FOI-a prof.dr.sc. Neven Vrček, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek te veliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja naše Županije.

Župan Radimir Čačić naznačio je kako smo svjedoci da iz dana u dan svijet ide naprijed, dolazi mnoštvo informacija i novih saznanja te se otvaraju nova područja.

- Neupitna je činjenica da je znanje ključna pretpostavka uspješnog gospodarstva, danas a, naročito sutra. Postoji jedna odlična izjava predsjednika Uprave Motorole od prije desetak godina da oni ne zapošljavaju inžinjere s četverogodišnjom diplomom, nego sa 40 godišnjom diplomom, što znači da se danas ne može ostati na znanju kojeg smo stekli tijekom bazičnog školovanja bez obzira kako ono bilo kvalitetno. Ono na što smo ponosni je skoro deset posto od ukupnog iznosa koliko dobivamo decentraliziranih sredstava iz državnog budžeta postižemo vlastitim aktivnostima u cjeloživotnom obrazovanju, a, nadamo se da će se to povećati. Ključno je da navike i sposobnost formiranja stalne znatiželje i stalne potrebe za učenjem stičemo u mladosti. Važno je povezati te sustave, mi smo imali tri ozbiljna programa, s Fakultetom organizacije i informatike smo provodili program izobrazbe, u području javne nabave, dok je Centar izvrsnosti proveo dvije edukacije – rekao je župan Čačić te zaključio kako se u redovnom školovanju nemaju prilike steći takve vrste znanja.

Dekan FOI-a prof.dr.sc. Neven Vrček izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem fakulteta u projektima koji se provode na području cjeloživotnog obrazovanja.

-FOI puno svojih resursa i znanja ulaže u to da bismo zaista podigli standard edukacije u našoj županiji. S Varaždinskom županijom imamo zaista dobru suradnju jer je to Županija koja potiče razvoj obrazovanja kao prioritetnu djelatnost i to je jako pohvalno – rekao je dekan FOI-a.

Kako je prije navedeno partner Varaždinskoj županiji u provođenju programa cjeloživotnog učenja tijekom ovog proljeća bio je Fakultet organizacije i informatike Varaždin. U suradnji s navedenom znanstvenom institucijom ranijih su godina uspješno provedena dva programa edukacije: Program „e-učenje“ i program „Obrazovanje za poduzetništvo“. Ove godine uspješno je proveden program izobrazbe u području javne nabave koji je zbog velikog broja polaznika, čak njih 50 bio proveden u dva ciklusa. Također, Centar izvrsnosti za komunikaciju bio je nositelj 2 programa edukacije. Tako su edukaciju pod nazivom Identifikacija i rad s darovitim učenicima polazili ravnatelji osnovniih i srednjih šklola te voditelji Centara izvrsnosti Varaždinske županije. Druga edukacija pod nazivom Darovitost, identifikacija i pružanja potpore darovitim učenicima unutar i izvan škole (Centri izvrsnosti) u trajanju 17 sati održana je za stručne suradnike po školama i nju je uspješno završilo 34 polaznika. Održana je i edukacije Primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka- GDPR.

Na današnjoj svečanosti polaznicima i predavačima podijeljene su i prigodne diplome.