STUDENTSKI ŽIVOT Luftanje soba i mjerenje temperature "novo normalno" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

STUDENTSKI ŽIVOT Luftanje soba i mjerenje temperature "novo normalno"

| 5.10.2020. u 08:13h | Objavljeno u Društvo

S početkom nove akademske godine Studentski dom Varaždin se popunio. Ove godine svoje mjesto u domu ima 811 studenata, a zbog epidemije koronavirusa Studentski centar Varaždin izdao je Upute temeljem onih koje su izdali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prema njima, studenti ne bi trebali odlaziti kolegama u susjedne sobe, osim u neophodnim slučajevima kada obavezno moraju staviti maske, dužni su redovito prozračivati svoje sobe više puta dnevno, zajedničke prostorije poput čajnih kuhinja mogu koristiti prema rasporedu uz ograničeno vrijeme zadržavanja na 20 minuta, nakon čega i tu prostoriju su dužni prozračiti. Studenti su dužni svako jutro i večer mjeriti tjelesnu temperaturu, pri čemu svaki student za sebe vodi pisanu evidenciju koju će na traženje dati na uvid nadležnima.

- Kontrole će biti povremene i provodit će se metodom slučajnog odabira, a ako student razvije simptome koji mogu upućivati na COVID-19 tu evidenciju tražit će i liječnik ili epidemiolog. U interesu je svakog studenta da mjeri temperaturu i vodi evidenciju kako bi se na vrijeme uočili mogući simptomi i spriječilo širenje bolesti, a sankcije su propisane Pravilnikom o domskom redu – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin.

Prema Pravilniku o domskom redu teži disciplinski prijestup je, između ostalog, i nepoštivanje naredbi i mjera koje imaju za cilj suzbijanje i sprečavanje zaraznih bolesti i epidemija.

- Za počinjenje težeg disciplinskog prekršaja izriču se mjere isključenja iz doma na jednu godinu ili za sve vrijeme studiranja. Koja će se mjera izreći ovisi o konkretnom slučaju i o ocjeni olakotnih okolnosti. Mi se nadamo da nećemo izdati ni jednu disciplinsku mjeru jer naši radnici upozoravaju studente na pridržavanje uputa i držanje distance, a vezano uz to smo održali sastanke i sa Studentskim odborom doma te zajedno koordiniramo sve aktivnosti. Život ne smije stati, samo se trebamo ponašati odgovorno. Nitko od studenata ne traži da prestanu biti mladi, veseli i puni života. To se može i uz propisane upute – poručio je Milijaš.

Mladen Šiljeg, student treće godine Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i predsjednik Studentskog odbora kaže kako Uprava doma ne samo da poduzima sve što je trenutno moguće za sigurnost studenata već i predviđa mogući razvoj situacije i zaštite studenata u narednim mjesecima.

- Na svim ulazima, odnosno izlazima iz doma postavljena su sredstva za dezinfekciju ruku i vodi se računa o potencijalnim mjestima koja bi mogla biti “usko grlo” susreta studenata. Takvo jedno mjesto možemo naći na ulazu u studentsku menzu u kojoj također imamo dezinfekcijsko sredstvo, ali i uređaj koji će skeniranjem lica očitavati korisnicima temperaturu te ako korisnik na licu nema masku, upozoriti ga da bi je trebao staviti. Na recepcijama novog i starog doma, kao i u menzi postavljena je pregrada od pleksiglasa, a zaposlenici koji su u direktnom kontaktu sa studentima uvijek su pod maskom i uvijek se držimo razmaka od barem 1,5 metara rekao je – Šiljeg. Kako su studenti prihvatili “novo normalno” u domu Šiljeg kaže da zasad ne može reći jer studenti su tek stigli u dom.

- Ako se netko ne pridržava mjera zaposlenici doma ljubazno studente upozore. To nije zlonamjerno već s ciljem da se svima pomogne prebroditi trenutnu situaciju. Zasad se nitko ne žali – rekao je Šiljeg.