SHU: "Odluka o povratku učenika u škole je ishitrena, nepromišljena, opasna i štetna!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SHU: "Odluka o povratku učenika u škole je ishitrena, nepromišljena, opasna i štetna!"

IHR/Varaždinske vijesti | 26.4.2020. u 12:15h | Objavljeno u Društvo

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) upozorio je na mnoge nelogičnosti, opasnosti i potencijalne ugroze povratka dijela učenika u školske klupe od 11. svibnja te je taj potez nazvao ishitrenim, nepromišljenim i štetnim.

- Od same proturječnosti da će od 11. svibnja biti dopušteno okupljanje do 10 osoba, dok u isto vrijeme broj učenika u razredu može biti gotovo tri puta veći, do same činjenice da je fizički i tehnički nemoguće u isto vrijeme biti na dva mjesta, odnosno paralelno voditi nastavu online i u razredu s učenicima te da se ne zna što je s visokorizičnim zaposlenicima, ova ishitrena objava pokazuje koliko Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne poznaje funkcioniranje nastavnog procesa i materijalne uvjete u kojima škole rade. Međutim, dokazuje koliko je vješto u prebacivanju odgovornosti te bahato ignorira struku i roditelje - navodi se u priopćenju tog sindikata objavljenom na internet stranicama.

Ističe se da u prilog ovim činjenicama govori i izjava resorne ministrice o tome kako učitelji i učiteljice razredne nastave u takvim uvjetima neće raditi prekovremeno.

- Ministrica kaže da "nastavu na daljinu ne izvodi učiteljica razredne nastave, nastavu na daljinu izvodi netko drugi". Mora da se radi o klonovima učitelja i učiteljica razredne nastave. Kako učitelji i učiteljice razredne nastave neće raditi dvostruko kada će prvo raditi s učenicima u razredu, a onda se informirati što je to s njezinim učenicima radila virtualna učiteljica.Ili će to sve napraviti ona klon učiteljica ili učiteljica Đurđa? - navodi se u priopćenju.

Iz SHU-a upozoravaju da je nemoguće spriječiti učenika u socijalnim kontaktima s vršnjacima i nastavnicima te da takva zabrana može biti štetna, s dugoročnim posljedicama. Također, upozoravaju da neke škole nemaju ni tople vode, ali ni dovoljno pomoćno-tehničkog osoblja za dnevne dezinfekcije prostora.