KORONAKRIZA Mladi traže konkretne mjere za pomoć

| 3.10.2020. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 30. lipnja, održan je zajednički sastanak Savjeta mladih Varaždinske županije i Grada Varaždina na temu politika za pomoć mladima u vrijeme koronakrize. Sastanku je ispred Grada Varaždina sudjelovala zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, a ispred županijskog savjeta mladih predsjednik Lovro Lukavečki, potpredsjednik Fran Ježić te članovi Mihael Slunjski i Dora Kermek.

Podsjećamo, Savjet mladih Varaždinske županije odmah je po izbijanju krize uzrokovane koronavirusom predložio konkretne mjere za pomoć mladima te je inicirao brojne tribine i panel rasprave na tu temu. Nastavak dosadašnjih aktivnosti jest današnji sastanak na kojem su prezentirani konkretni prijedlozi poput sufinanciranja privatnog smještaja ili smještaja u studentskim domovima za one studente koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj nastalom krizom. Također, jedna od tema je bila pomoć mladima u sektoru poduzetništva kroz program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a i dodjele bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unaprjeđenja i razvoja turizma s fokusom na mlade u turizmu.

8c640591717fbc25ce4f3f336e369a75_XL.jpg

- Današnji sastanak samo je nastavak naših aktivnosti usmjerenih na mlade koji su pogođeni novonastalom situacijom. Određeni gradovi i općine već su pokrenuli određene mjere, no naša želja je da praksa na području Varaždinske županije bude što više ujednačena. Upravo zato ćemo nastojati komunicirati sa što više jedinica lokalne samouprave jer mladi ne smiju biti marginalizirani u ovoj situaciji - istaknuo je tom prilikom Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica pohvalila je inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije i tom prilikom istaknula:

- Grad Varaždin uskoro raspisuje natječaj za stipendije za studente i za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola, kao i za prijevoz. U proračunu je za stipendije rezervirano 2.000.000 kuna godišnje te dodatnih 700.000 za prijevoz. Za studente koji trebaju dodatnu pomoć, Grad Varaždin pomaže putem Zaklade solidarnosti. Poduzetnički fond vrijedan 2.500.000 kuna ove i jednako toliko druge godine je dodatna pomoć privatnom sektoru, uz mjeru 1000 kuna koju smo raspisali odmah po zabrani djelovanja pojedinih djelatnosti, kao i niz drugih mjera poput besplatnih terasa, subvencioniranje poreza na potrošnju te komunalnih naknada - rekla je Malenica.

Savjet mladih Varaždinske županije u narednom razdoblju nastojat će komunicirati preporuke za mlade sa što više jedinica lokalne samouprave te se očekuju dodatni sastanci.