Savjet mladih Varaždinske županije održao radionicu „Jedan dan kao (grado)načelnik“ Foto: Varaždinska županija

Savjet mladih Varaždinske županije održao radionicu „Jedan dan kao (grado)načelnik“

Varaždinske vijesti | 16.11.2018. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca, koji se obilježava svake godine u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su 1939. godine zbog mirnog prosvjeda strijeljani bez suđenja, Savjet mladih Varaždinske županije organizirao je edukativnu radionicu „Jedan dan kao (grado)načelnik.

Radionica je održana u četvrtak, 15. studenog, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, a na kojoj je sudjelovalo preko 50 sudionika iz srednjih škola s područja Varaždinske županije.

151118-radionica-8_Large.jpg

Edukativna radionica je nastavak realizacije Plana i programa Savjeta mladih Varaždinske županije u segmentu formalnog i neformalnog obrazovanja, a kojemu je cilj razvijanje kompetencija, znanja, intelektualnih sposobnosti i vještina te demokratskih vrijednosti i stavova, važnih za odgovorno i aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu.

U ime Varaždinske županije veliki broj okupljenih mladih pozdravila je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

- Posebno me veseli velik odaziv i to na ovakvu radionicu, što znači da, usprkos drugačijoj percepciji, postoji određen broj mladih koje zanimaju javni poslovi i javne politike. Velik broj ljudi, a posebno mladih ljudi, na bavljenje javnim poslom, posebno u onim vezanim uz politiku, gleda sa velikim negativnim predznakom. Politika je danas, ne samo u Hrvatskoj, već i u svim suvremenim demokracijama često jedini put za realizaciju određenih ciljeva, programa i projekata – naglasila je Martinčević i poželjela svim sudionicima uspješnu radionicu.

savjet_mladih_3.jpg

Na početku same radionice predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije i student Fakulteta političkih znanosti Lovro Lukavečki sudionicima je pojasnio što su to jedinice lokalne samouprave, koja su njezina tijela te koji su njihovi izvori financiranja i koje su njihove funkcije.

U drugom dijelu radionice načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske županije kroz konkretne projekte i javne politike predstavili su učenicima kako funkcionira lokalna samouprava i koja je uloga gradonačelnika u njezinom funkcioniranju.

Gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač prezentirao je projekt rekonstrukcije-dogradnje dječjeg vrtića, zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša projekt energetske obnove društvenog doma, a zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač prikazao je sustav i proces uključivanja građana u procese donošenja odluka na primjeru lepoglavskog modela stipendiranja studenata.

151118-radionica-9_Large.jpg

Završni dio radionice bio je rezerviran za rad u grupama, koji je imao za cilj osposobljavanje učenika za kreiranje pojedinih javnih politika. Učenici su tako pod mentorstvom Hrvoja Kovača, Maria Klapše, Siniše Jenkača, Lovre Lukavečkog i ostalih članova Savjet mladih osmišljavali projekte koje bi proveli da su u ulozi gradonačelnika ili načelnika.

Na samom kraju radionice srednjoškolci su se složili kako je ovo jedan dobar način građanskog opismenjavanja i kako je potrebno više takvih projekata, s čim se složio i predsjednik Savjeta mladih Lovro Lukavečki:

151118-radionica-6_Large.jpg