Ravnatelj HZJZ-a Capak siguran da učenici u školama mogu držati socijalnu distancu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ravnatelj HZJZ-a Capak siguran da učenici u školama mogu držati socijalnu distancu

IHR/Varaždinske vijesti | 28.4.2020. u 16:16h | Objavljeno u Društvo

Iako je najavljeno kako će preporuke za održavanje mature i povratak učenika u škole te djece u vrtiće biti poznate danas, smjernice će biti objavljene tek u četvrtak, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Dovršena je draft preporuka za državnu maturu i rad škola koji je jutros predan Ministarstvu znanosti i obrazovanja na razmatranje. Oni će to sada proučiti te imaju određeno vrijeme za svoje primjedbe. Čekamo komentare i u četvrtak ćemo objaviti definitivne smjernice i preporuke za državnu maturu i rad u školama - najavio je Capak.

Na pitanje novinara koliko će učenika moći biti u razredu i misli li da djeca, posebno u nižim razredima mogu držati socijalnu distancu, Capak je odgovorio da je sasvim sigurno da učenici mogu držati distancu.

- Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika, dakle situacija nije kao što je bila nekad, sasvim sigurno je to moguće organizirati - uvjeren je Capak koji je jutros za N1 televiziju izjavio kako o povratku djece u škole ne odlučuju epidemiolozi, nego Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Mi smo napravili epidemiološki okvir kako se škola sada može odvijati. Dosad je objavljeno u znanstvenim krugovima da djeca puno lakše prebolijevaju od odraslih. Pročitao sam prije dva dana studiju o tome da je u jednoj školi u Ujedinjenom Kraljevstvu od nekoliko zaražene djece koja su bila u školi u višim razredima i nižim, zarazilo se svega nekoliko drugih učenika iako su bili u školi zajedno. Što znači da i transmisija ide teže i očito treba biti veća infektivna doza, a i simptomi kod djece su blaži, te djeca lakše i bez većih komplikacija prebolijevaju ovu bolest - rekao je Capak za N1.

Osvrnuo se i na držanje socijalne distance među vrtićkom djecom.

– To je nemoguće, ali mislimo da ni to neće to stvoriti nikakve probleme u vrtićima, djeca se moraju nastaviti igrati kao do sada. Odgojiteljice trebaju paziti da baš previše ne razmjenjuju sekrete. Dosadašnji znanstveni radovi u tom području pokazuju da je među vrtićkom djecom najmanji problem što se tiče transmisije i oboljenja - rekao je Capak.

Označeno u