Prvakinja na državnom Lea iz OŠ Vidovec: "Najlakši je bio pismeni dio ispita"

J.Š./ Varaždinske vijesti | 23.11.2020. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

Osmašica Lea Težak, učenica Osnovne škole Vidovec osvojila je prvo mjesto na Državnom natjecanju iz Njemačkoga jezika. Učenicu je za natjecanje pripremala mentorica Lea Lesar-Dolenc, učiteljica njemačkoga jezika, a Državno se natjecanje održalo se 13. i 14. listopada.

Poticati učenike na istraživačko učenje

- Državno se natjecanje iz njemačkog jezika trebalo održati u ožujku, ali s obzirom na epidemiološku situaciju odgođeno je na listopad te se održalo u online formatu - kaže Lea Lesar-Dolenc, inače učiteljica njemačkog jezika.

Učenici su sudjelovali na natjecanju u okviru svojih matičnih škola. Bilo je to 26. državno Natjecanje iz njemačkoga jezika za učenike osnovnih i srednjih škola. Na državnom je Natjecanju sudjelovalo 40 učenika, koje je pripremalo 38 mentora, a učenica vidovečke škole Lea osvojila je ovaj uspjeh u kategoriji osnovnih škola - prvi strani jezik, sa osvojena 84 boda.

- Natjecanje je u prvom dijelu održano u matičnim školama učenika, gdje god je to bilo moguće, uz izvrsnu suradnju Državnog povjerenstva, mentora, učenika i djelatnika u matičnim i drugim školama. Drugi dio natjecanja održan je u potpunosti online - kaže mentorica Lesar-Dolenc, dodajući da su na državnom Natjecanju sudjelovali učenici koji su u školskoj godini 2019/2020. pohađali osmi razred osnovne škole te drugi i treći razred srednje škole.

Prvi, pisani dio natjecanja sastojao se od pisanog izražavanja, slušanja s razumijevanjem, čitanja s razumijevanjem i uporabe jezika dok su na drugom, usmenom dijelu učenici razgovarali online s članovima Državnog povjerenstva reagirajući na vizualne podražaje s jednom krovnom temom.

Na pitanje kako motivirati učenike i što je vrlo bitno za ovakve uspjehe mentorica Lesar-Dolenc navodi predan rad kroz cijelu godinu.

- Trudim se u nastavi primjenjivati što više različitih metoda kroz koje potičem učenike na istraživačko učenje. Zatim kroz različite međuškolske, međužupanijske, državne i međunarodne projekte, a od kojih svi počivaju na njemačkom jeziku od projekta Theaterspiele, školski list MAX na njemačkom jeziku, DaF Poesieabend, Max sucht den Superstar, PAFF Filmfestival, Europski dan jezika, potiču se učenici na aktivnu uporabu njemačkog jezika. Osim toga tu su i ERASMUS+ projekti u okviru kojih sudjeluju naši učenici uz partnere iz Austrije, Njemačke, Bugarske, Grčke, Turske, Poljske i Portugala - ukazuje Lesar-Dolenc, dodajući da je za ERASMUS+ projekte radni jezik njemački isto kao i koordinacija projekata.

Pismeni najlakši dio natjecanja

Učenica Lea navodi da se pripremala tako da je rješavala razne kvizove i testove koje je dobila zadano od svoje mentorice.

- Pisala sam sastavke o nekim temama i gledala sam puno serija i filmova na njemačkom jeziku što me pripremilo za usmeni. Kroz cijelu godinu sam radila na predmetu jer sam se i pripremala za školsko i županijsko, a za državno sam se krenula pripremat krajem rujna - kaže Lea.

Na pitanje je li imala tremu navodi da jest, posebno oko usmenog ispitivanja.
- Bojala sam se da neću puno pričat o zadanoj temi, ali razmišljala sam pozitivno i duboko disala tako da bih bila smirena. Pismeni mi je bio sigurno najlaksi dio natjecanja - rekla je učenica dok je njezina mentorica navela kako su svi sudionici pokazali zavidnu razinu znanja i izvrsno snalaženje u novim uvjetima natjecanja.

Označeno u