Projektom “ŠkolSka PrehranaA za Sve – SPAS" za 371 učenika gradskih škola besplatna užina

| 12.4.2018. u 14:39h | Objavljeno u Društvo

U Palači „Herzer“ danas je, zajedno s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, njegovim zamjenikom Zlatanom Avarom, pročelnicom Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport grada Varaždina Draženkom Dević te predstavnikom ravnatelja varaždinskih gradskih škola, Ernestom Habekom inače ravnateljem II. OŠ Varaždin predstavljen projekt “ŠkolSka PrehranaA za Sve – SPAS” kojim će 371 učenik u varaždinskim školama imati besplatnu užinu i sufinanciran ručak.

Tim je povodom gradonačelnik Čehok rekao da je ovaj projekt prvi korak prema jednakosti u obrazovnom procesu te je materijalna jednakost pretpostavka svega drugoga.

- Sretan sam što imamo ovakav projekt, ali i nesretan što još uvijek, nažalost, imamo u gradu obitelji koje svojoj djeci ne mogu platiti školski obrok – rekao je gradonačelnik Čehok, dodajući da nema tužnije slike kada vidite da jedno dijete gleda drugo kako se hrani, a ono nema dovoljno novca da bi imalo prehranu u školi. Među ostalim je podsjetio da je Grad i prije nego što su odobrena sredstva iz EU pomagao potrebitim obiteljima.

U ime ravnatelja varaždinskih škola zahvalio je Gradu na inicijativi Ernest Habek, ravnatelj II. OŠ Varaždin. Prema njegovim riječima što se užine tiče ona je financirana u punom iznosu te gradske škole imaju užinu u vrijednosti od otprilike pet kuna te je taj iznos učenicima koji su u projektu sto posto pokriven dok će se ručak, koji se inače u školama plaća od 11 do 13 kuna, projektom sufinancirati u iznosu od 5,47 kuna, a ostatak iznosa doplaćuju roditelji.

- Grad već dulje vrijeme pomaže učenicima u potrebi pa su po dva učenika iz svakog razrednog odjela imala besplatnu prehranu u školi, ali zadnje dvije do tri godine broj djece u potrebi je porastao pa se ovim projektom proširio broj učenika – rekao je Habek, dodajući da je samo u njegovoj II. OŠ Varaždin 64 djece koji imaju besplatnu užinu dok 19 učenika ima dodatno i sufinanciran ručak.

Naime, Grad Varaždin s partnerima od I. do VII. OŠ Varaždin, Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar te Katoličkom osnovnom školom Svete Uršule provodi ovaj projekt usmjeren na ublažavanje materijalne deprivacije tipa 1 ‐ nedostatak hrane u osnovnoškolskim institucijama.

Na temelju Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga kojeg je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017.-2018.)” Grad Varaždin je još prošle godine podnio projektni prijedlog “ŠkolSka PrehranaA za Sve – SPAS”.

Cilj Poziva, kao i prijave Grada Varaždina na Poziv, je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Projektni prijedlog odobren je u maksimalnom iznosu od 757.534,28 kuna. Ukupan broj učenika koji će primiti obrok financiran iz ovog projekta je 371, odnosno točno onoliko koliko ih je u stvarnosti i prijavljeno. Trajanje projekta je od 4. rujna 2017. do 15. lipnja 2018.