Program MIŠ-a bilježi rast: Uključeno čak 7750 učenika iz 19 osnovnih i srednjih škola Foto: Gradski muzej Varaždin

Program MIŠ-a bilježi rast: Uključeno čak 7750 učenika iz 19 osnovnih i srednjih škola

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.10.2017. u 10:21h | Objavljeno u Društvo

Edukacijska djelatnost jedan je od najvažnijih segmenata u suvremenoj svjetskoj muzeologiji, pa se prema tome posebna pozornost pridaje ulozi muzejsko-galerijskih ustanova u njihovu aktivnom sudjelovanju u odgojno-obrazovnom procesu djece i mladih.

Gradski muzej Varaždin u tom smislu je provodio posebne programe još prije nekoliko desetljeća, koji su s vremenom, zbog više objektivnih okolnosti, izgubili kontinuitet, no ponovno je ta intencija aktualizirana prije nekoliko godina, i to kroz program MIŠ – Muzej i škola.

Program je na početku obuhvaćao samo učenike varaždinskih osnovnih škola koji su, uz iskaznice MIŠ-a, tijekom jedne školske godine imali mogućnost besplatnog korištenja sadržaja u varaždinskome muzeju kao što su individualni i grupni posjeti stalnim postavima i izložbama (uz vodstvo muzejskih stručnjaka), tematska predavanja, edukacijsko-kreativne radionice i dr. Za učenike varaždinskih osnovnih škola kupnju iskaznica MIŠ, od početka, u kontinuitetu financira Grad Varaždin.

Želeći muzejske sadržaje učiniti dostupnijima što većem broju djece i mladih, Gradski muzej Varaždin pozivao je i ostale škole u Varaždinskoj županiji na sudjelovanje u MIŠ-u, dajući im mogućnost povoljne kupnje iskaznica ako se u program uključe svi učenici škole. Sa svakom novom školskom godinom taj broj se povećavao, a kupnju iskaznice (po simboličnoj cijeni od 10 kuna) financirali su učenici sami.

Veliko povećanje broja škola zabilježeno je u ovoj školskoj godini, u kojoj je kroz program MIŠ za sada u potpunosti obuhvaćeno devetnaest škola, s ukupno 7750 učenika. Među osnovnim školama to je svih devet varaždinskih škola te OŠ Beletinec, OŠ Petrijanec, OŠ Radovan, OŠ Sračinec i OŠ Trnovec, kao i varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, Druga gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija s p. j., Glazbena škola i Prva gimnazija, dok su djelomično u program uključeni i neki učenici iz OŠ Sveti Ilija te učenici iz Srednje strukovne škole.

Suradnja varaždinskog muzeja i škola kroz edukacijski program MIŠ pokazuje vrlo ohrabrujuće rezultate, jer se i nastavnici i učenici rado odazivaju na muzejske sadržaje i na takvu vrstu izvanučioničke nastave. O tome svjedoči i činjenica da je, samo u listopadu ove godine, u palači Sermage GMV-a održano tridesetak likovno-edukacijskih radionica uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić, u kojima je sudjelovalo oko 900 učenika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola. Program MIŠ – Muzej i škola zato će i ubuduće biti temelj za razvoj edukacijske djelatnosti Gradskog muzeja Varaždin, važne koliko za samu ustanovu toliko i za grad Varaždin i njegove najmlađe i mlade sugrađane.