Preko Europskog socijalnog fonda do pomoćnika u nastavi za 46 učenika Foto: Ivana Dreven

Preko Europskog socijalnog fonda do pomoćnika u nastavi za 46 učenika

| 29.9.2016. u 18:37h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., u Varaždinskoj je županiji osigurano da 46 učenika s teškoćama u razvoju dobije pomoćnika u nastavi, odnosno stručnog komunikacijskog posrednika.

Naime, Varaždinska županija, u suradnji s 23 osnovne i srednje škole te Agencijom za razvoj Varaždinske županije (AZRA), provodi projekt "Uz tebe sam" ukupne vrijednosti 1.996.064 kune, od čega se 92 posto odnsoi na sredstva iz Europskog socijalnog fonda, dok se osam posto, odnosno 159.685 kuna, sufinancira iz županijskog proračuna.

- Izuzetno nam je drago da smo i ove godine uspjeli dobiti novčana sredstva da osiguramo pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike za 46 učenika. Uključeno je 18 osnovnih i pet srednjih škola, a uvažili smo neke komentare iz prethodnih godina tako da vjerujem da će učenici i ove godine biti zadovoljni, a njihovi roditelji sigurni da je sve u redu kad je njihovo dijete u školi - rekla je Martina Klopotan Tuk iz AZRA-e, voditeljica projekta "Uz tebe sam" na današnjoj uvodnoj konferenciji projekta.

Nakon primjedbi iz prošlih godina da 20 sati osposobljavanja nije dovoljno za pomoćnike u nastavi, ove godine pomoćnicima će tako biti ponuđena dodatna usavršavanja tijekom školske godine.

Voditeljica projekta napomenula je kako je iskustvo pokazalo da su pomoćnici u nastavi vrlo bitni.

- To je vrlo životna situacija. Pomoćnici u nastavi pomažu učenicima koji imaju neku teškoću, kojima je teže pratiti nastavu, teže im se kretati u školi.. pruža im se potpora da bi dan u školi proveli kao i ostala djeca. Imaju pratnju kroz cijeli dan i podršku u nastavi koja ih usmjerava, hrabri, bodri i potiče na dodatni angažman. To je svrha pomoćnika u nastavi i komunikacijskih posrednika - naglasila je.

- Ovo je treća godina zaredom otkako Varaždinska županija uspijeva na natječaju osigurati pomoćnike u nastavi. Iskustva su jako dobra, idemo u tom smjeru da želimo društvo "jednakijih" mogućnosti za sve učenike, zato i svake godine osiguravamo određen broj pomoćnika koji su podrška učenicima koji trebaju pomoć da bi redovno polazili nastavu. Ove su godine ta sredstva u odnosu na prošlu godinu smanjena za pola milijuna kuna, a osigurano je ukupno 45 pomoćnika za 46 djece, no kroz udruge i neke druge modele uključeno je još nekoliko djece, tako da će ukupno 50-ak djece imati pomoćnika u nastavi. Iskustvo je pokazalo, i to nam je vrlo bitno, da ostala djeca i učitelji dobro prihvaćaju i asistente i djecu koja imaju asistente, što je jako dobra poruka za budućnost - rekao je ovom prilikom dožupan Alen Kišić.

Božena Hokman, stručna suradnica u Osnovnoj školi Novi Marof i koordinatorica pomoćnika u nastavi, također je izrazila zadovoljstvo ovim projektom, dodavši da kao koordinatorica ima dosta posla.

- Pomoćnike trena educirati, kao koordinator trebam voditi i pomagati pomoćnicima, usmjeravati ih, surađivati s roditeljima. U novomarofskoj školi preko ovog projekta imamo pomoćnike za petero učenika, dok nam je Grad osigurao još dvoje. Time su riješene gotovo sve naše potrebe za pomoćnicima u nastavi. Na prvom mjestu su nam bili učenici s tjelesnim teškoćama i autizmom, a kod nekih smo učenika primijetili da je ove godine prestala potreba za pomoćnicima, znači da takvi projekti puno pomažu - istaknula je B. Hokman.