Predstavnici VI. OŠ Varaždin na 2. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike i fizike u Poljskoj Foto: 6. Osnovna škola Varaždin

Predstavnici VI. OŠ Varaždin na 2. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike i fizike u Poljskoj

Varaždinske vijesti | 24.4.2017. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon što su u sklopu projekta "Zdravi tjedan" ugostili predstavnike partnerske škole I Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki (Wieluń, Poljska), delegacija VI. Osnovne škole Varaždin od 7. do 13. travnja uzvratila je posjet.

U Poljsku su otputovali ravnatelj Mario Stančić, učiteljica matematike Nina Prašnjak, učiteljica kemije i biologije Karmen Holenda, učiteljica glazbene kulture, maestra Ružica Kapitan te učenici Alisa Pevec, Nika Vrček i Teo Putarek. U poljskom gradiću Wielunu boravili su u sklopu druge Međunarodne olimpijade iz matematike i fizike na engleskom jeziku.

Putovanje su započeli 7. travnja točno u ponoć, kada su se zaputili prema poljskom gradu Zakopane gdje su ih dočekali domaćini.

- Zakopane je najpoznatiji skijaški i zimski centar Poljske, smješten ispod najviših vrhova Tatri. Nakon dana provedenog u Zakopanama, uputili smo se prema našem odredištu Wielunu gdje su nas dočekale i ostale delegacije koje su sudjelovale na Olimpijadi: Latvija, Ukrajina, Rumunjska i nekoliko srednjih škola iz Poljske - pojasnila je učiteljica matematike Nina Prašnjak.

Natjecanje je održano u ponedjeljak 10. travnja, a učenici VI. osnovne škole su u skupini učenika srednjih škola pokazali odlično znanje iz matematike i fizike i postigli zavidne rezultate. Uslijedio je dan odmora i posjet glavnom gradu Poljske, Varšavi.

- Unatoč niskim temperaturama i jakom vjetru moramo priznati da nas je glavni grad Poljske oduševio. Vrhunac našeg boravka u Varšavi bio je posjet Znanstvenom centru "Nikola Kopernik". Srijedu smo proveli u školi domaćina gdje su za nas i učenike organizirane radionice iz fizike, biologije i stranih jezika, a nakon radionica učenici njihove škole prezentirali su nam čime se bave u svoje slobodno vrijeme. Nakon što smo se oprostili od naših domaćina, zaputili smo se kući, a usput smo posjetili Krakov te time stavili "točku na i" ovom predivnom putovanju - puni su dojmova predstavnici VI. OŠ, koji su novo druženje dogovorili za sljedeću godinu, najprije u Varaždinu, a zatim i kod svojih prijatelja u Wielunu.