POU: Kao podrška poduzetnicima početnicima osnovana Akademija za poduzetništvo

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.9.2018. u 15:21h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Pučko otvoreno učilište Varaždin pokreće Akademiju za poduzetništvo, najavila je danas na konferenciji za novinare ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Lana Velimirović Vukalović sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Malenicom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damirom Habijanom.

- Ciljevi akademije su pružiti podršku prvenstveno poduzetnicima početnicima, a to mogu biti osobe bilo koje dobne skupine, a koje su krenule u poduzetništvo prije tri godine ili osobe koje tek žele krenuti u poduzetništvo. Istražili smo „teren“ i uvidjeli smo da su ljudima potrebna određena znanja, a posebno početnicima koji još ulažu i vlastite resurse pa nemaju sredstava za dodatne edukacije. Ovim pilot projektom im, zajedno s Gradom, želimo olakšati - najavila je ravnateljica POU.

Akademija za poduzetništvo u potpunosti prati smjernice strategija i Akcijskih planova na nacionalnoj, a samim time i na regionalnoj i lokalnoj razini i to posebno Strategije razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020. Akcijskog plana provedbe Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj od 2014. do 2020. i Strateškog plana Ministarstva poduzetništva i obrta 2016. - 2018. te je osmišljena u tri segmenta.

"Osnovni (Basic) program" namijenjen je za poduzetnike/ce početnike/ce ili sve one koji to žele postati s osnovnim znanjima i vještinama za poduzetništvo. "Napredni (Advanced) program" sastoji se od obrazovnih sadržaja u obliku predavanja, tečajeva, seminara, radionica i slično na razne teme iz poduzetništva u naprednom smislu; za iskusne poduzetnike, ali i početnike, ovisno o potrebi dok "Program razvoja poduzetničkih vještina za djecu i mlade" je izvannastavni program razvoja poduzetničkih vještina djece i mladih kroz predavanja i radionice.

- Osnovni program je besplatan za određeni broj polaznika, a ove godine obuhvatit će 15 osoba svih profila. Definirano je 170 nastavnih sati u sklopu osnovnog programa, ali smo u dogovoru za još dodatnim satima. Također, vidjet ćemo nakon pilot projekta, sljedeće godine, treba li da korigirati, odnosno nadopuniti i tada će se zainteresirani javljati preko javnog poziva. Inače, predavači su poduzetnici s iskustvom, uspjeli smo okupiti jednu skupinu uglednih zagrebačkih, međimurskih i varaždinskih poduzetnika koji će predavati i s njima smo razvili kurikulum. Svi su oni prošli izazove u poduzetništvu i na praktičnim primjerima će polaznicima prenijeti svoja znanja - objasnila je Velimirović Vukalović, dodajući da napredni program ide paralelno s osnovnim, odnosno svi moduli koji će biti u osnovnom programu bit će i u naprednom programu samo što će Pučko komercijalno nuditi naprednija znanja.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damir Habijan čestitao je ravnateljici Pučkog na ideji za osnivanjem Akademije jer uloga je gradskih ustanova i samog Grada da bude servis poduzetnicima, odnosno da stvori preduvjete za poduzetnike, a jedan mali korak prema tome će se omogućiti preko Akademije dok je zamjenica gradonačelnika Malenica istaknula da sam Grad radi na tome da napravi još bolje okvire za svoje poduzetnike i ne samo okvire poput infrastrukture već radi na tome da im da znanja jer danas bez cjeloživotnog obrazovanja nema napretka.

- Drago mi je da Pučko ide modernim smjerom koji educira najšire mase i ne svaštari već ima striktno određene svoje ciljeve i smjerove razvoja, a poduzetništvo je jedan od tih smjerova - rekla je Malenica dok je ravnateljica Velimirović Vukalović najavila da će se početna konferencija Akademije za poduzetništvo na kojoj će se predstaviti predavači održati 4. listopada u Park Boutique Hotelu.