Potpisan ugovor: za energetsku obnovu zgrade II. OŠ Varaždin 14,6 milijuna kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.7.2020. u 16:40h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Nakon 6. osnovne škole ovo je druga najveća škola u gradu koja ima i zvjezdarnicu. Škola se obnavlja energetski što je dosta opsežan posao. Dogovorili smo s izvođačima da krenu s unutrašnjim radovima kako bi se djeca u rujnu, nadamo se, mogla vratiti na nastavu. Ovime praktički zatvaramo ciklus obnove svih varaždinskih obrazovnih objekata. Dobili smo dobre ponude, od 12 ponuđača odabran je najpovoljniji, a cijena je niža, što znači da smo dobro procijenili i napravili dobar natječaj - rekao je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok nakon potpisivanja Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade II. OŠ Varaždin u vrijednosti 14,6 milijuna kuna.

- Bit će to opsežna obnova u građevisnkom smislu. Bit će to zgrada na razini europskih obrazovnih institucija, ali stalno ponavljam da obrazovanje nisu zgrade već nastavnici, učenici i roditelji - zaključio je gradonačelnik Čehok.

Ravnatelj škole Ernest Habek podsjetio je da škola ima 730 učenika i 70 zaposlenih te osim ove redovne, izborne nastave, čitavog niza izvannastavnih aktivnosti, postiže i značajne rezultate i realizira brojne aktivnosti iz godine u godinu. Stoga su izuzetno sretni što je grad prepoznao potrebu za energetskom obnovom škole.

- Zgrada je izgrađena davne 1928. godine i kroz svoju povijest je doživjela brojne uspone i padove u samom održavanju zgrade. Najlošija je situacija bila sredinom prošlog stoljeća kada je zbog derutnosti zgrade prijetilo i njeno zatvaranje. 1997. godine je izvršena prva dogradnja škole pa 2007. druga dogradnja čime je omogućena jednosmjenska nastava - podsjetio je Habek.

Radovi će se izvoditi 180 dana, a 50 posto troškova energetske obnove sufinancirani su zahvaljujući europskim kohezijskim fondovima. Uštede u energiji kretat će se oko 40 posto.

- Radi se o velikom zahvatu. Planiramo napraviti oko 8.000 kvadrata vanjske ovojnice, promijeniti 300 prozora, krov, limeni krov na dvorani, kompletnu ventilaciju, radijatorsko grijanje - rekao je predstavnik izvođača Danijel Risek, dodajući da radovi počinju za tjedan dana.