Portal gradonacelnik.hr: Lepoglava i Novi Marof u vrhu po izdvajanjima za učenika i studente

V.V. | 29.12.2017. u 14:53h | Objavljeno u Društvo

Nezavisni portal Gradonačelnik.hr objavio je novu analizu iz koje je vidljivo kako su gradovi Varaždinske županije Novi Marof i Lepoglava među najboljim gradovima u Hrvatskoj kad su u pitanju izdvajanja za stipendije.

Nakon što su u proteklim tjednima analizirali koliko su gradonačelnici u 2016. godini potrošili na reprezentaciju i službena putovanja, aktualni natječaji gradova za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija te najave brojnih gradova kako će povećati izdvajanja za studente ponukali su novinare portala Gradonačelnik.hr da istraže koji su to gradovi u prošloj godini i konkretnim izdvajanjem potvrdili deklarativni stav da ključ budućnosti i razvoja leži u ulaganju u mlade i njihovo obrazovanje.

Podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu potvrdili su tako da je grad Novi Marof na osmom, a Grad Lepoglava na devetom mjestu u kategoriji svih gradova u Hrvatskoj po visini izdvajanja za stipendije i udjelu u proračunu za iste.

Screenshot 2017 12 29Gradonačelnikhr

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić kaže kako Grad već dugi niz godina punu pažnju posvećuje ulaganju u obrazovanje jer je to jedino ispravno i dugoročno isplativo ulaganje.

- Ne samo što smo izdvojili 171.000,00 kuna za stipendije za naše lepoglavske studente, nego smo na principima sudioničke demokracije i osmislili sam sustav stipendija. U proces savjetovanja uključili smo studentsku populaciju koja je sama izradila novi sustav stipendiranja i time pokazala kako je uzrečica 'vox populi – vox Dei' zaista primjenjiva na lokalnom nivou. Ovo je primjer kako se javna politika donosi u direktnom partnerstvu, na načelima supsidijarnosti, a kroz strukturirani dijalog s krajnjim korisnicima - ističe gradonačelnik Škvarić i dodaje kako Grad ne misle stati na tome već razmišlja o novim modelima pomoći obrazovanju kroz sufinanciranje produženog boravka u školi, uvođenju srednjoškolskih stipendija i nabavke stručne literature za studente, a  i za potrebe Gradske knjižnice.

Uz to, Grad želi potaknuti studente da pišu doktorate i završne radove s tematikom Lepoglave, za što će također pripremiti određeni dio sredstava. Inače, Grad Lepoglava svake godine izdvaja i za podizanje školskog standarda, prošle godine je to bilo preko 134 tisuće kuna, s kojima škole autonomno raspolažu.

- Ono na što smo posebno ponosni jest podatak da Grad Lepoglava već 11. godinu za redom izdvaja sredstva za najbolje učenike i njihove mentore. Nažalost, rijedak smo primjer jedinica lokalne samouprave koji to radi. Onaj proaktivan pristup obrazovanju iznad školskog standarda kroz sustav nagrada jedan je od važnijih čimbenika uspješnosti naših đaka na brojnim natjecanjima na kojima sudjeluju – zaključuje gradonačelnik Škvarić.

Označeno u