PITALI SMO Što kažu ravnatelji škola o uvođenju male mature? Foto: Ilustracija/Pixabay

PITALI SMO Što kažu ravnatelji škola o uvođenju male mature?

IHR/Varaždinske vijesti | 3.10.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

- Odlično i konačno – komentirao je ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos najavu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa o uvođenju male mature. Doduše, ministar je nakon prve najave pojasnio kako se radi o uvođenju nacionalnih ispita za pete i osme razrede, a ne o maloj maturi, a pomoću njih bi se provjeravala objektivna razina znanja učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama. Prema sadašnjim informacijama koje dolaze iz Ministarstva, ti ispiti ne bi se ocjenjivali i neće utjecati na zaključnu ocjenu, no za osmaše bi oni ipak mogli postati kriterij pri upisu u srednje škole.

Iako Kos smatra da bi time učenici doznali realno koliko znaju, smatra da ta ocjena ne smije biti ključna za upis u srednju školu. - Nisam pobornik toga da samo taj test bude glavni uvjet za upis u školu jer odličan učenik taj dan može imati loš dan i podbaciti – komentirao je Kos.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin malu maturu vidi kao još jedan dodatan stres za ionako opterećene učenike.

- Time što je već spuštena granica i za upis u prvi razred srednje škole gledaju se ocjene od petog razreda, imamo realne ocjene. One su ipak pokazatelj određenog znanja, bez obzira iz koje škole učenici dolaze. Kao pedagog smatram da djeci treba osigurati i normalno djetinjstvo i odrastanje, a ne im stalno nametati dodatne stresove. Onda bi s vrednovanjem mogli početi već u vrtiću! Dakle, vanjsko vrednovanje u smislu procjene kvalitete rada u školama i pokazatelja znanja učeniku da, ali isključivo u svrhu upisa u srednje škole nikako – poručila je Grđan.

Ravnateljica I. OŠ Varaždin Karmen Hans Jalšovec kaže kako se mala matura ne može uvesti usred školske godine.

- Smatram da bi se to trebalo pripremiti prije početka školske godine u kojoj bi se ona i provela, a učenike i roditelje treba pripremiti na ono što ih čeka. Jer, bilo kakav takav ispit, posebno takav jedan standardizirani ispit za sve učenike u Hrvatskoj, bit će im veliki stres – poručila je.

Označeno u