Petaši iz Jalžabeta prvi u arheološkom kampu kod grobnog tumulusa „Gomila“

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.9.2017. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Arheološki kamp u sklopu Projekta Iron-Age-Danube primio je svoje prve sudionike – petaše iz OŠ "Petar Zrinski" iz Jalžabeta, mjesta gdje se nalazi monumentalni grobni tumulus „Gomila“ datiran u 7. stoljeće prije Kr.

Iako su mediji nedavno objavili vijest da je na arheološkom lokalitetu počinjen težak kulturocid i pljačka prapovijesnih nalaza, kamp nastavlja s predviđenim aktivnostima – upoznavanje učenika i zainteresiranih s prapoviješću ovog kraja i radionice namijenjene raznim uzrastima.

Poslije pozdravne riječi voditelja istraživanja, Saše Kovačevića arheolozi su opisali svoj rad na lokalitetu, što čuva Gomila i kako teku ostala istraživanja. Potom su se učenici podijelili u skupine po radionicama: izrada kolibe od pruća, kucanje limenih ukrasa te radionica izrade tekstila.

Ovom nesvakidašnjem živom satu povijesti prisustvovala je i ravnateljica škole Vesna Vuković te Kristina Pavličević, ravnateljica Dječjeg vrtića „Potočić“. Učenici su s velikim zanimanjem pratili predavanje arheologa, a potom zdušno sudjelovali u radionicama.

-Drago nam je da se naša škola pridružila kao partner u ovom velikom projektu. Arheološka istraživanja provode se rijetko, a ova generacija učenika će sudjelovati u tako važnom događaju. Jednog dana će s ponosom pričati svojoj djeci i unucima da su bili svjedoci istraživanja Gomile, spomenika nulte kategorije koji već 27 stoljeća krasi jalžabetska polja. Sad je i nama učiteljima povijesti lakše jer prapovijest možemo podučiti na jedan novi, inovativniji način s terenskim posjetom željeznodobnom lokalitetu u blizini - smatra profesor Milivoj Dretar.

Arheolozi očekuju dolaske učenika i drugih škola te pozivaju da se prijave za sudjelovanje na radionicama arheološkog kampa u Jalžabetu.