Ove godine u Varaždinskoj županiji 53 učenika s teškoćama u razvoju dobilo 51 pomoćnika

N.P./VV | 6.9.2017. u 16:17h | Objavljeno u Društvo

Ove školske godine će 53 učenika s teškoćama u razvoju, koji pohađaju škole čiji osnivač je Varaždinska županija, imati 51 pomoćnika u nastavi, odnosno stručnog komunikacijskog posrednika.

Varaždinska županija je u suradnji s AZRA-om pomoćnike u nastavi osigurala projektom „Ja mogu“, koji će se provoditi sve do kolovoza 2021. godine. Zahvaljujući tome, u sljedeće četiri godine projektom će biti obuhvaćeno ukupno 73 učenika i 53 pomoćnika.

Projekt „Ja mogu“ je Varaždinska županija u suradnji s AZRA-om prijavila na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“.

Ukupna vrijednost projekta je skoro 11 milijuna kuna od čega je 92 posto sufinancirano sredstvima Europskog socijalnog fonda. Preostalih osam posto, odnosno skoro 900 tisuća kuna, bit će osigurano iz županijskog proračuna.

- Važno je reći da je „Ja mogu“ četverogodišnji projekt, provodit će se u 24 osnovne i pet srednjih škola, a ove školske godine će 53 učenika imati 51 pomoćnika. Ponosni smo što smo sve priveli kraju i što možemo krenuti u realizaciju – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je svim djelatnicima škola poželio puno uspjeha u radu.

Tijekom četiri školske godine učenicima s teškoćama u razvoju olakšat će se sudjelovanje u socijalnim i odgojno-obrazovnim procesima, doprinijet će se poboljšanju njihovih obrazovnih postignuća, uspješnijoj socijalizaciji i emocionalnom funkcioniranju s ciljem ostvarivanja napretka u razvoju njihovih vještina i sposobnosti te stvaranjem preduvjeta za njihov samostalni život i rad.

- Stvorili smo sustav jednakih šansi u kojem učenik, bez obzira na zdravstveno stanje, može pohađati nastavu, kao i njegovi kolege koji zdravstvene teškoće nemaju. Jednako je važno što je sustav pokazao sposobnost da se može nositi i s takvim izazovima. Od svih projekata koje provodi Varaždinska županija ovo su najznačajniji projekti, jer zadiru u samu srž ravnopravnosti naših učenika kad je u pitanju obrazovanje – rekao je pročelnik Miroslav Huđek.

Prije početka svake školske godine ažurirat će se lista učenika s teškoćama u razvoju kojima će pomoć biti omogućena te će se, u skladu s tim, sklapati partnerstva sa školama koje ti učenici pohađaju. Prve godine provedbe projekta pomoćnika, odnosno stručnog komunikacijskog posrednika ima 53 učenika kojima je takva pomoć najpotrebnija, a prema procjeni stručnog povjerenstva Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Nakon uvodne konferencije, ravnatelji, koordinatori i voditelji računovodstava iz škola sudjelovali su na provedbenoj radionici budući da je projekt pripreman prema uvjetima natječaja koji su značajno izmijenjeni u odnosu na uvjete u posljednje tri godine.

- Ovo je četvrti projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u Varaždinskoj županiji na kojem kao partner sudjeluje i AZRA. Aktivna pomoć kod pripreme i provedbe projekta AZRA-in je doprinos ispunjenju cilja povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama – rekao je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.