OŠ TUŽNO Trude se učiniti školu po mjeri svakog učenika

Napisao/la: -

Osnovnu školu Tužno u matičnoj ustanovi u Tužnom polazi 118 učenika, dok je u Područnoj školi Črešnjevo 84 učenika. Iako je riječ o maloj školi, učenici sa svojim učiteljima rade velike stvari i postižu zapažene rezultate. Uz postignute uspjehe već nekoliko godina škola postiže status dijamantne Eko - škole jer vode brigu o okolišu. Redovito se provode akcije čišćenja okoliša, sade i održavaju nasadi lavande i drugo mnogobrojno bilje, sudjeluje se u raznim humanitarnim akcijama te u raznim projektima s drugim školama.

Značajni projekti i moderna oprema

Kako kaže ravnateljica škole, Jasna Brdar, mogu se pohvaliti da su jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj u kojoj se izborna nastava informatike provodi od prvog do osmog razreda već dugi niz godina.

- Svi učenici polaze nastavu informatike u izvrsno opremljenim informatičkim kabinetima, gdje se u sklopu nastavnog procesa upotrebljavaju nove tehnologije i micro:bit računala - navodi ravnateljica Jasna Brdar.

Od nedavno škola se uključila u Croatina Makers Ligu te je primila donaciju tvrtke IRIM u obliku pet mBot robota. Ova donacija omogućila je učenicima da se upoznaju s programiranjem robota. Na natjecanjima CM Lige školu su predstavljale dvije ekipe, mlađeg i starijeg uzrasta.

large_img_1603.jpg

Nadalje, u OŠ Tužno sustavno se radi na poticanju računalnog mišljenja kod učenika rješavanjem problemskih zadataka iz svakodnevnog života, informacijskih tehnologija, matematike, na razvijanju financijske pismenosti i sl. Učenici su sudjelovali na različitim natjecanjima. Škola je bila domaćin Dabru, natjecanja iz informatike i računalnog razmišljanja koje organizira Udruga “Suradnici u učenju”, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te CARNeta.

large_img_20134.jpg

Nadalje, upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi, veliko zalaganje svih učitelja škole u primjeni Microsoftovih alata, koji dolaze u sklopu Office365 alata, te njihova redovitog stručnog usavršavanja u primjeni istih, školi su donijeli i status Microsoftove škole. Uz to, škola je kao partner Elektrostrojarske škole Varaždin uključena u dva projekta. Riječ je o projektima “Daroviti osnovnoš[email protected] fabrikacija” te projekt “Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost”.

Uspjeh na Ekološkom kvizu

Osim raznih akcija koje se provode tijekom školske godine te projekata u kojima sudjeluju s drugim školama, učenici OŠ Tužno sudjeluju na raznim natjecanjima. Tako su sudjelovali u Ekološkom kvizu “Lijepa naša”, najvećem ekološkom kvizu za hrvatsku mladež u osnovnim i srednjim školama koji se održao u svibnju u Zagrebu. Učenici, koje su pripremale učiteljica biologije, kemije i geografije, prezentirali su svoj istraživački rad „Koliko zagađuju automobili“ te pristupili testiranju znanja o ekologiji. U ekološkom kvizu natjecale su se 32 osnovne škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a učenici OŠ Tužno osvojili su 4. mjesto.

20180506_095901.jpg

Festival matematike još je jedno od natjecanja na kojima učenici OŠ Tužno redovito sudjeluju i postižu pohvalne rezultate pa su tako učenice OŠ Tužno osvojile 1. i 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciju. Učenici se takmiče i ekipno, ali i svojim kreativnim radovima na temu matematike.

20180226_120302.jpg
- Redovito sudjelujemo na natjecanjima znanja iz svih nastavnih predmeta te se u velikom broju naši učenici plasiraju na županijska i državna natjecanja. Ove godine posebno valja istaknuti plasman učenica na državno natjecanje iz geografije, fizike i tehničke kulture - nabraja ravnateljica Brdar, dodajući da osim u znanju njihovi se učenici ističu i u likovnom stvaralaštvu. Izradili su mitska bića („Meduza“, „Pegaz“, „Sizif“, „Atlas“, „Hidra“…) pomoću žice i izvršili zadatak ovogodišnjeg LIK-a, natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualne umjetnosti i dizajna.

Na županijsku razinu pristiglo je 199 maštovitih i originalnih radova. Posebno se istaknuo rad „Meduza„ učenice OŠ Tužno te odlukom Povjerenstva osvojio 1. mjesto u županiji i plasman na državnu razinu. Također, škola je imala predstavnike i na državnom natjecanju iz geografije, TK i fizike, na kojima su postignuti dobri rezultati.

20180218_214505.jpg

Treće mjesto u rukometu
Nakon osvajanja titule županijskih prvaka učenici petih i šestih razreda natjecali su se u poluzavršnici Državnog prvenstva u rukometu na kojoj su nastupali pobjednici iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske županije te pobjednik Grada Zagreba. Natjecanje se održalo u svibnju, a učenici OŠ Tužno osvojili su 3. mjesto. Riječ je o iznimnom rezultatu koji je postiglo devet učenika iz škole koja ukupno ima 17 učenika u 5. i 6. razredu.
- Bili smo bolji od puno većih škola u kojima postoje rukometni klubovi, a u obzir treba uzeti i to da naše mjesto nema rukometni klub ni dvoranu rukometnih dimenzija - navodi ravnateljica Brdar.

20180510_142145.jpg

Projekt “Volim Tužno”

U OŠ Tužno posebno ističu projekt “Volim Tužno” koji se odvija kontinuirano već osmu godinu. Cilj samog projekta bio je upoznati svoje selo. Tako je nastala i kratka brošura o selu Tužnom i razglednica. Izrađen je i plan jednodnevnog izleta “Jedan dan u Tužnom”. Uz to, zadrugari škole sakupili su stare recepte svojih baka i napravili malu zbirku pod nazivom “Kaj su jeli naši stari“. Izradili su i starinske igračke i pritom uživali igrajući se njima. U plan je uvršteno i snimanje dokumentarnog filma o selu Tužnom. Inače, kako navodi ravnateljica Brdar, učenici nižih razreda usko surađuju sa svim udrugama svoje općine. Uključeni su u rad Kulturno-umjetničkog društva Vidovec, Udruge žena Općine Vidovec, Župnog Caritasa i Pjevačkog zbora svetog Antuna Padovanskog te mjesnog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Uključeni su i u rad Univerzalne sportske škole koja djeluje u OŠ Tužno već dugi niz godina. Budući da škola nosi dijamantni status Eko-škole, svaki dan u školi djeluje Eko-patrola. Svi učenici već u prvom razredu uče odvajati i reciklirati otpad te se čini sve u cilju da škola bude po mjeri svakog učenika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.