OŠ “Petar Zrinski” Jalžabet: Starinskim igrama do kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena

| 2.1.2019. u 19:47h | Objavljeno u Društvo

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet sudjeluje u Međunarodnom projektu SPAHCO. Radi se o dvogodišnjem projektu u kojem je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije partner s još sedam zemalja u okviru ERASMUS + te je sufinanciran od strane Europske unije.

„Novo ruho starih igara“

Kako kaže ravnateljica škole Vesna Vuković, kroz taj projekt nastojalo se potaknuti zajedničko provođenje slobodnog vremena roditelja i djece, socijalnu interakciju, kretanje djece i očuvati kulturnu baštinu.

- Projekt SPAHCO je zapravo inicijativa, a kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta pod nazivom „Novo ruho starih igara“ osmišljena je s ciljem oživljavanja prakse društvenih igara među djecom nižih razreda osnovne škole - objašnjava projekt u koji su se uključili ravnateljica OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, Vesna Vuković.

Naglasak je na onim igrama koje promoviraju kretanje i socijalnu interakciju, a koje su ujedno igrali i roditelji učenika jalžabetske škole, a projekt se provodio tako da su razrednice od 1. do 4. razreda izabrale nekoliko igara koje će promovirati u vlastitom okruženju.

- U projekt su se uključili svi učenici od 1. do 4.razreda te sa svojim razrednicima igrali su se starih i pomalo zaboravljenih igara tijekom Tjelesne i zdravstvene kulture i velikih odmora - objašnjava ravnateljica Vuković, dodajući da je tijekom svibnja organiziran i završni događaj u kojem su učenici pokazali koje stare igre su naučili.

Osim toga u školi se provodi niz drugih aktivnosti, a kako su rezultati istraživanja općenito pokazali da današnje generacije čitaju manje nego njihovi prethodnici, općenito škole pa tako i Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet, trudi se taj trend promijeniti.

„Večer uz knjigu“

- Naša škola ulaže puno truda u razvitak ljubavi prema čitanju jer ono obogaćuje osobnost i iskustvo pojedinca. Tome u velikoj mjeri pridonose mnogi projekti koji se provode, a to su natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“, projekt za učenike nižih razreda „Čitamo mi, u obitelji svi“ te za učenike viših razreda „Tulum s(l)ova“ - nabraja ravnateljica.

Dodaje i da su povodom Mjeseca hrvatske knjige održali i projekt pod nazivom „Večer uz knjigu“ kojem je svrha ojačati pozitivni stav učenika prema čitanju, poraditi na razvoju kulture slušanja te kritičkog mišljenja.

- Svi učenici i učitelji su donijeli svoje najdraže knjige, pročitali najdraži ulomak te obrazložili svoj odabir. Uz svjetlost svijeća, smješteni na dekicama i jastucima, učenici i učitelji su razgovarali o književnim djelima. Nakon toga, igrale su se razne društvene igre uz grickalice i kolačiće te su se neki od učenika maskirali u omiljene likove iz knjiga - prisjeća se ravnateljica, dodajući da su učenici ocijenili ovaj projekt visokim ocjenama te izrazili želju za održavanjem sličnih projekata.

“Naš vrt”

Kroz izvanučioničku nastavu suradnjom škole, roditelja i lokalne zajednice, odnosno uz pomoć poljoprivrednog gospodarstva “Grunt”, učenici 8.a razreda s razrednicom Mirjanom Vincek uključili su se u projekt „Naš vrt“. Projektom se želi razviti poduzetnost kod učenika tako što učenici moraju uzgojiti povrće, prodati ga i tako prikupiti novce za izlet. Vrt se nalazi u dvorištu Područne škole u Kelemenu. Učenici su u listopadu, nakon oranja tlo usitnili, očistili od korova, pognojili ga i pripremili za formiranje gredica. Formirano je 12 gredica na kojima je posađena lučica. Lučica je kupljena sredstvima koje su prikupili u sklopu projekta “Boce vrati – izlet plati“, odnosno učenici prikupljaju povratnu ambalažu koju u trgovini mijenjaju za novac. Naknadno je formirano još 5 gredica na kojima su zasađene sadnice salate, blitve, rikole i matovilca. Sadnice je doniralo Poljoprivredno gospodarstvo Grunt. Budući da predstoje hladni dani sadnicama je osigurana i zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

- U proljeće će uslijediti druga faza ovog projekta. Zasadit će se nove sadnice, a postojeće će se plijeviti, zalijevati, ubirati i prodavati. Na taj će način učenici skupljati novac koji će namijeniti za (su)financiranje završnog izleta te usput aktivno sudjelovati u proizvodnji što će pridonijeti boljem razumijevanju procesa uzgoja - ukazuje ravnateljica.

Ponosni brojnim uspjesima

Unutar jalžabetske škole djeluje i Školsko sportsko društvo „Mladost“ koje se ponosi brojnim uspjesima. Škola je uključena u nekoliko projekata. Projekt „Vježbaonica“ namijenjen je učenicima od 5. do 8. razreda. Unutar tog projekta učenicima je omogućeno bavljenje različitim sportovima (klizanje, planinarenje, orijentacijsko trčanje, plivanje…), odlazak na sportske događaje kao i druženja s drugim školama u obliku sportskih susreta. Učenicima od 1. do 4. razreda omogućeno je uključivanje u Univerzalnu sportsku školu.

- Ova dva projekta pokrenuta su u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom i Školskim sportskim savezom Varaždinske županije. Od ove školske godine škola se uključila u projekt „S odbojkom u škole“ koji se provodi u 15 škola Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Projekt je namijenjen djevojčicama od 1. do 4. razreda. Učenicima neplivačima je omogućena obuka neplivača. Prošle školske godine sudjelovalo je 37 učenika - nabraja ravnateljica.

Označeno u